Robert Helenius näytti epäilijöille ja iski yhden Suomen nyrkkeilyhistorian isoimmista voitoista

Robert Helenius tyrmäsi uransa aivan uuteen tilanteeseen. Kuva: Sami Lommi/Photolies,

Lähes kaikki nyrkkeilytoimittajat sekä fanit, jopa suomalaiset, pitivät Robert Heleniuksen kohtaamista Adam Kownackille helppona väliotteluna. Juuri kukaan ei uskonut, että Helenius voisi ”yllättää” ja voittaa ottelun. Olihan hän hävinnyt Gerald Washingtonille tyrmäyksellä, josta taas Adam Kownacki teki selvää muutamassa erässä.

Ottelun jälkeen kaikki olivat ihmeissään ja Heleniuksen voittoa pidettiin shokkina, itse en ollut yllättynyt. Olen ollut Robertin fani ja seurannut hänen tekemisiään vuodesta 2011 asti.

Pidin toki itsekin Kownackia ennakkosuosikkina hänen aiempien vastustajiensa tason takia. Tiesin kuitenkin, että jos Helenius on iskussa. hänellä on sauma. Hänen oikean käden lyönnissä on mykistävä voima, kun se osuu kohdilleen. Nyt se osui.

Kownackin tyyli oli ennakkoon tiedossa. Hän prässää ja lyö paljon, mutta suojaus on hänen heikkoutensa. Helenius on ollut aina hyvä vastaiskijä ja nyt se jälleen nähtiin. Oikea käsi pisti puolalaisen polvet notkumaan pariinkin kertaan.

Neljännessä erässä tuomari päätti lattiaanlyönnin jälkeisen Heleniuksen rynnäkön päätteeksi keskeyttää ottelun. Heleniuksen voitto oli yksi tämän vuoden suurimmista ”yllätyksistä” tähän mennessä.

Heleniuksen ura oli ollut jyrkässä alamäessä monta vuotta. Oli tullut huonoja esityksiä ja muutama tappio. Vuonna 2018 hän sai hetkeksi nostetta voitettuaan Erkan Teperin vieraskehässä Saksassa tyrmäyksellä. Sitä seurasi melkein vuoden poissaolo kehästä, sopimus PBC-promootioyhtiöön ja debyytissä tappio edellä mainitulle Washingtonille.

Nyt kaikki on toisin. Heleniuksen voitto nosti hänen osakkeitaan todella paljon.

Kehähaastattelussa hän totesi, että ”kova työ palkittiin”. Samalla Heleniuksesta tuli WBA-liiton rankingin ykköshaastaja, eli periaatteessa hän voisi päästä seuraavaksi MM-otteluun Anthony Joshuaa vastaan. Se on kuitenkin epätodennäköistä.

Lopputulema on joka tapauksessa se, että Heleniuksen voitto oli iso juttu niin hänellä itselleen kuin myös koko suomalaiselle nyrkkeilylle. Viime aikojen suomalaisten ulkomaanmatkat eivät ole menneet järin hyvin, nyt sille tuli stoppi ja vielä isoissa parrasvaloissa.

Tämä esitys avaa toivottavasti myös muille suomalaisille ovia ison meren toiselle puolelle.

Jos tästä ottelusta olisi tullut tappio maailmankärki olisi karannut lopullisesti Heleniukselta. Nyt MM-ottelu on periaatteessa yhden voiton päässä. Olisihan se hienoa, jos suomalainen nähtäisiin MM-kehässä ja vielä kuninkuusluokassa eli raskaassasarjassa.

Teksti: Henri Lappalainen
Kuva: Sami Lommi/Photolies

Virkailija Jani Mesikämmen

Check Also

CAGE 52 – Liveseuranta

Edellisestä olikin vierähtänyt aikaa! Edellisen kerran Helsingin Kulttuuritalolla oteltiin 10.10.2020 ja silloinkin paikan päälle oli …