Virallinen Lista: TOP5 absurdeimmat MMA-matsit

Virallinen Lista on kiistämätön Totuus mistä tahansa kamppailulajeihin liittyvästä – tai liittymättömästä – asiasta, ilmiöstä tai henkilöjoukosta. Omituisten asioiden tutkimusosaston johtaja Matti Hirvonen listasi kautta aikain absurdeimmat vapaaottelukoitokset.

Oman aikamme klassikko Bellator 149 -tapahtumasta. Kuva: Bellator MMA.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Bellator-pomo Scott Coker kutsuu niitä hupiotteluiksi, suuri yleisö friikkimatseiksi. Yhdistävä tekijä näissä otteluissa on urheilun laittaminen syrjään ja sirkushuvien nostaminen keskiöön. Nyt laitetaan järjestykseen vapaaottelun absurdeimmat ottelut.

5. Kimbo Slice vs. Dada 5000
Tapahtuma: Bellator 149
Aika: 19.2.2016

Katutappeluvideoilla 2000-luvun alussa kamppailumaailman tietoisuuteen noussut Kimbo Slice, syntymänimeltään Kevin Ferguson, kohtasi värikkään uransa viimeisessä ottelussa peilikuvansa. Vastakkaiseen kulmaan asteli toinen katutappelija, Dada 5000 -taiteilijanimeä kantanut Dhafir Harris. Ottelu ei odotetusti ollut mikään tekniikkailottelu, vaan kauheaa kauhomista ja nopeaa väsymistä. Kamppailu päättyi heikossa hapessa olleen Slicen ohi menneeseen heijariin, jonka ”voimasta” Dada 5000 hoiperteli häkin reunalle ja kaatui.

Voittajaksi merkattiin Slice tyrmäysvoitolla, vaikka todellisuudessa kyse oli Dadan kärsimästä sydänkohtauksesta. Farssin huipennukseksi tulos mitätöitiin, kun Kimbo Slice jäi kiinni kiellettyjen aineiden käytöstä. Myöhemmin kesällä saatiin suru-uutisia, kun mediaan levisi tieto Kimbo Slicen poismenosta. Hän kuoli vain 42-vuotiaana sydänkomplikaatioihin.

4. Gabi Garcia vs. Ymiko Hotta
Tapahtuma: RIZIN Fighting World Grand Prix 2016
Aika: 31.12.2016

Gabi Gacia on vaikuttava ilmestys, pituutta löytyy 188 senttiä ja paino huitelee sadan kilon hujakoilla. Hauiskin saa suurimman osan miehistä kalpenemaan. Ja eihän tämä riitä, sillä Gabi on myös brasilialaisen jujutsun mustavyö ja moninkertainen maailmanmestari niin BJJ:ssä kuin lukkopainissa. Luonnollisesti tällaiselle hirmulle on vaikea löytää vastustajia. Voisiko ratkaisu ongelmaan olla paljon pienempi viisikymppinen japanilainen ex-showpainija? Uutenavuotena 2016 Garcian piti alunperin kohdata showpainin legenda, 52-vuotias Shinobu Kandori. Japanilainen olisi palannut 16 vuoden ottelutauolta, mutta hän joutui vetäytymään ottelusta loukkaantumisen vuoksi.

”Onneksi” pikapaikkaajaksi löytyi toinen showpainija, Ymiko Hotta, joka oli otteluhetkellä niukin naukin alle 50-vuotias ja kymmeniä kiloja Garciaa kevyempi. Ottelutahtikin oli viime aikoina ollut verkkainen, yksi ottelu viidentoista vuoden sisään. Ottelu oli sen mukainen ja päättyi alle minuutissa Gabin TKO-voittoon.

3. Daiju Takase vs. Emmanuel Yarbrough
Tapahtuma: Pride 3
Aika: 24.6.1998

Raamatun kertomus Daavidista ja Goljatista on ollut kautta aikain ollut yksi kaiken maailman sirkusotteluiden innoittajista. Voiko pienempi voittaa huomattavasti isomman oveluudella? Tavallaan näissä kohtaamisissa ollaan kamppailutaitojen ytimessä: miten päihittää voima tekniikalla? Legendaarisen Pride FC:n kolmannessa tapahtumassa nähtiin kenties kaikkien aikojen Daavid vs. Goljat -ottelu, kun 83-kiloinen japanilaisottelija Daiju Takase kohtasi maailman suurimman sumokan eli yhdysvaltalaisen Emmanuel Yarbroughin. Taisteluparin painoeroksi on kerrottu huikeat 180 kiloa.

Ottelussa ison osan ajasta Yarbrough tallusteli keskellä kehää, Takasen taktiikka oli kierrellä vastustajaansa ja tuikata yksittäisiä hyökkäyksiä. Toisessa eräs japanilainen yritti alasvientiä, mutta päätyikin itse puolustustaisteluun jättiläismäisen jenkin halaillessa hänen jalkojaan. Lopulta Takase sai itsensä vapaaksi syleilystä ja alkoi takoa mahallaan makoillutta Yarbrough’ta, joka taputti luovuttamisen merkiksi.

2. Giant Silva vs. Akebono
Tapahtuma: K-1 Dynamite 2006
Aika: 31.12.2006

Kun isoja urheilijoita kutsutaan ”freak show” -ottelijoiksi, välillä unohdetaan, että ihmisiä hekin ovat. Tämän kun ymmärtää, tuntuu ajoittain ikävältä, kun heitä tuodaan pienempien, mutta paljon parempien ottelijoiden eteen hakattavaksi. Usein ”friikit” ovat myös sympaattisia ihmisiä. Voittoja heille kuitenkin suodaan harvoin. Paitsi jos kehään heitetään vastakkain kaksi jättiläistä! K-1:sen vuoden 2006 uudenvuoden show tarjosi parasta Japanin herkkua, kun 250-kiloinen sumolegenda Akebono kohtasi 218-senttisen ja 175-kiloisen brasilialaisen showpainijan Giant Silvan. Akebono oli aikaisemmin urallaan kohdannut vapaaottelulegendat Royce Gracien ja Don Fryen sekä Japanissa suositun mediapersoona Bobby Ologunin. Kaikista otteluista oli tuloksena oli tappio.

Giant Silvan ura ei ollut sen paremmin sujunut, jätti oli joutunut monen pätevän vapaaottelijan uhriksi, mutta kuuden tappion lisäksi löytyi myös yksi voitto! Uransa toisessa ottelussa Silva onnistui saamaan amatöörisumoka Henry Millerin kimura-otteeseen. Ottelun alussa Silva yritti lyöntiä muistuttavilla huitaisuilla estää Akebonon iholle pääsyn, mutta määrätietoinen sumoka haki rynnimällä brasilialaisen sidontaansa ja työnsi hänet kehäköysiä vasten. Silva ei tästä hätkähtänyt, vaan alkoi määrätietoisesti kaivaa kimuraa. Lopulta kaksikko mätkähti maahan ja Silva onnistui nappaamaan uransa toisen voiton kimura-lukolla. Voiton jälkeen Silvan kasvoilla nähtävissä ollut ilo ja hämmennys, sekä hänen osoittamansa empatia taisteluparille tekee ottelusta yhden kaikkien aikojen sympaattisimmista otteluista.

1. Hong-Man Choi vs. Jose Canseco
Tapahtuma: Dream 9
Aika: 26.5.2009

Sirkusotteluissa on usein taustalla logiikkaa. Voidaan esimerkiksi selvittää, mikä laji on tehokkain, toisinaan on kiva nähdä miten tekniikka voittaa voiman ja joskus on kiva selvittää, kuka jättiläisistä on hurjin. Mutta mitä tehdä, kun kaikki nämä on jo nähty? Miten olisi baseball-legenda vastaan gigantismista kärsivä korealainen perinnepainija? Tälläisen matsin edesmennyt Dream-promootio järesti Super Hulk -turnauksen avauskierroksella. Kuubalaislähtöinen Jose Canseco oli 1980–1990-luvuilla yksi baseballin kärkinimistä, mutta uran loppua varjostivat doping-rikkeet. Jollain konstilla joku Dreamista sai vakuutettua Cansecon siitä, että vapaaottelua kannattaa kokeilla. Ensimmäisessä ja ainoassa Cansecon vapaottelumatsissa vastaan asettui korealainen Hong-Man Choi.

Gigantismista kärsivä Choi aloitti kamppailu-uransa korealaisella perinnepainilla ssireumilla, mutta alkoi myöhemmin potkunyrkkeillä K-1 promootiossa ja siirtyi lopulta myös vapaaottelun pariin. Ennen Cansecon kohtaamista hän oli voittanut mediapersoona Bobby Ologunin debyyttiottelussaan, mutta tämän jälkeen oli kärsinyt kaksi tappiota altaan syvässä päädyssä Mirko ”Cro Cop” Filipovićille ja Fedor Emelianenkolle.

Choin ja Cansecon kohtaamisessa baseball-tähti pyrki pitämään etäisyyttä vastustajaansa juoksemalla kehää ympäri ja viljelemällä yksittäisiä kovia lyöntejä ja potkuja. Hetken näytti, että taktiikka voisi toimia, mutta kovissa liemissä keitetty Choi alkoi antaa takaisin samalla mitalla. Lopulta erään Cansecon hyökkäyksen lopuksi kuubalainen kaatui ja sai päälleen 218 sentin ja 160 kilon edestä vimmattua lyömistä. Kaikkien aikojen omituisin ottelupari huipentui Cansecon tappioon minuutin ja 17 sekunnin jälkeen.

Teksti: Matti Hirvonen
Kuva: Bellator MMA

Virkailija Matti Hirvonen

Check Also

CAGE 52 – Liveseuranta

Edellisestä olikin vierähtänyt aikaa! Edellisen kerran Helsingin Kulttuuritalolla oteltiin 10.10.2020 ja silloinkin paikan päälle oli …