Total Fight Night V – Kirjoissa ja kansissa

Lahden Sibeliustalossa järjestetty viides kamppailu-urheilutapahtuma oli järjestäjien mukaan loppuunmyyty. Harmittavasti tapahtumaa kohtasi vain hiukan ennen kauan odotettua h-hetkeä pari takaiskua, loukkaantumisten ja monelle suomalaiselle kovin tutun ylipainon tiimoilta, mutta paikan päällä tunnelma ei tästä päässyt lopulta juurikaan kärsimään. 

Tapahtuma oli järjestetty kohtuullisen ansiokkaasti, erityismaininnan antaisin tässä kohtaa parista asiasta: aluksikin venuen seinä-ja porraspintoihin, näkyville paikoille oli kiinnitetty marraskuun lopulla Helsingin kulttuuritalolla järjestettävän Cage 52-tapahtuman julisteita, olisi tällaisen pienen maan ja kuitenkin marginaalilajien kyseessä ollessa upeaa, jos eri organisaatiot tukisivat enemmän toisiaan vastakkainasettelun sijaan. 

Kummallakin, noin 20 minuutin mittaisella tauolla kehässä oli tarjolla ohjelmaa, aivan mahtava miestanssijoiden ryhmän esitys, jonka ansiosta varmasti kenellekään ei jäänyt sellaista fiillistä, että olisi maksanut lippuaan millään tavoin turhaan otteluiden peruunnuttua, tästä voisivat muutkin tapahtumajärjestäjät (ja miestanssijaryhmät) ottaa mallia. Näille jätkille toivon menestystä heidän valitsemallaan tiellä. 

Round 1

MMMA IMMAF -70,3kg
Ahmed Ali, Turku vs. Mauri-Matti Lahti, Tampere
Ali, Split Decision 

Turkulaisen Alin ja Tampereen Lahden ottelu aloitti illan räjähtävästi. Pitkäraajaisella Lahdella näytti olevan selkeä suunnitelma ensin lyödä pari jabia ja sitten viedä vastustajansa mattoon, mikä onnistuikin ensimmäisessä erässä, ja Ali näytti olevan pulassa, saaden muutaman napakan iskun päähänsä matossa. Turkulaisen kulmamiehet, ennenkaikkea maestro Timo-Juhani Hirvikangas, neuvoivat kärsivällisesti kuinka edetä missäkin tilanteessa ja hän malttoi kuunnella,päästen ylös matosta järkyttäen Lahtea tällaisella toiminnalla, joka ilmeisesti ei ollut hänelle lainkaan kotisalin sparreista tuttua. Loput erät menivätkin lyhyemmälle ja lihaksikkaammalle Alille, joka osasi väistää päämäärättömästi huitovia tamperelaisia raajoja saaden perille napakoita iskuja, niin pystyssä kuin matossakin. Ali vaikuttaa erittäin lupaavalta nuorelta ottelijalta, ja hän vei voiton Turkuun täysin ansaitusti. 

Muay Thai -63,5kg 
Jenni Karsikko, Helsinki vs. Lotta Honkanen, Joensuu
Honkanen, tuomariäänin

Kaksi teknisesti melko tasavertaista naisottelijaa otti mittaa toisistaan illan ensimmäisessä MT-kamppailussa. Halailua nähtiin jokaisessa erässä melko runsaasti, kulmamiehien kannustaessa suojattejaan tehottomiin polviin, siitä huolimatta, että sääntöjen mukaan pisteitä ei kerry hyökkäyksistä/osumista puutteellisella voimalla, vaikka ne osuisivat kohteeseen (lack of force). Helsinkiläinen vieläpä onnistui väistämään käärmemäisesti käytännössä jokaisen kosketuksen keskivartaloonsa, mutta koska joensuulainen sai perille enemmän napakoita potkuja vastustajan jalkoihin, hänet valittiin tuomarien toimesta voittajaksi.  

MMA IMMAF -70,3kg
Yasir Uyar, Lahti vs. Jesse Takala, Helsinki 
Takala, kaikin tuomariäänin

Illan toinenkin MMA-ottelu käytiin selkein ennakkosuunnitelmin. Paikallinen Oyar nautti yleisön kannustusta ja näyttikin hienoja, tietokonepeleistä tuttuja tekniikoita, kuten jonkinlaisia kiertäviä kantapääpotkuja. Yrityksistä huolimatta nämä eivät osuneet kohteeseensa, ja pidempi ja ulottuvampi helsinkiläinen sai heitettyä hyviä iskuja perille pystyssä, vaikka lahtelaisen kulmamiehet kehottivat kymmeniä kertoja häntä nostamaan peruskursseilta tutulla tavalla kätensä ylos. Vastustajan, tässä tapauksessa Takalan, liukastumisesta johtuneesta kaatumisesta kun vastustaja ei valitettavasti saa lisäpisteitä, niin innoittava ääni kun siitä kehän rakenteesta johtuen kuuluukin-aina kasan päällimmäinen kaveri  ei nimittäin hallitse tilannetta, mikäli hänen allaan oleva henkilö jaksaa uurastaa tehokkaasti omaa päämääräänsä kohden, tämä on sallittua niin vapaaottelussa kuin seksissäkin. Lihaksikas Yasir hyytyi pahasti ottelun loppua kohden, vaikka kokosikin itsensä hienosti tahattomasti alakertaan kolahtaneen etupotkun jälkeen, ja näin Takala päätyi voittamaan ottelun. 

Round 2

Muay Thai -86kg
Riku Leinonen, Vaasa vs. Joonas Kaunismäki, Helsinki
Leinonen, 3-0

Illan ensimmäinen miesten MT-kamppailu käytiin isommassa painoluokassa, ja tämähän mahdollistaa kahden hyvin erilaisen rakenteen omaavan herran kohtaamisen. Parrakas ja roteva vaasalainen ulottui pitkää ja hoikkaa helsinkiläistä hartiaan, toki ottelun tiimellyksessä raajojaan käyttäen hän onnistui yltämään myös vastustajansa päähän. Myös Kaunismäki sai perille muutaman kauniin potkun vaasalaisen kallon luuston alueelle, näiden ollessa melko selvästi hänen vahvuusalueensa. Vaasalaisen kulmamiehet kannustivat ottelijaansa koviin otteisiin, kuten kyynärpäihin ja polviin, ja vaasalainen menestyikin hienosti, blokaten lähes jokaisen pysäytyspotkun hanskaansa ja saaden siitä itse iskuja pitkän toverinsa yläruumiin alueelle. Toisen olkavarsinauhansa ottelun tiimellyksessä menettänyt Leinonen vei vastustajansa köysiin useita kertoja, jaksaen kasvojensa verenvuodosta huolimatta naputella perille aivan oikeaa thaikkutekniikkaa, jopa etupotkuja lähietäisyydeltä. Leinoselle heltisi täten ansaittu voitto tästä näyttävästä täyteen aikaan vedetystä kamppailusta. 

Muay Thai -67kg
Onni Haapala, Porvoo vs. Jimi Juvonen, Helsinki
Haapala, 3-0

Porvoolainen ja helsinkiläinen ottivat toisistaan mittaa hiukan hauraasti, olisiko sitten ollut niin että ammattilaissuojat eli suojien puute ei ollut miehille tuttua. Molemmilla oli mielessään tyrmäysvoitto, ja kun tämä ei heiltä onnistunut, alkoi unohtua se, mistä pisteitä sääntöjen mukaan saadaan, ja tässä ottelussa jouduttiin ehkä nojaamaan siihen sääntöön, jonka mukaan erän voittaa se, jolla on vähemmän sääntörikkomuksia eli less infringement of the rules.  

Onni onnistui kääntämään ottelun voitokseen yritteliäällä ja lämpimien halailuiden lomassa osin onnistuneellakin pystyottelullaan..  

Muay Thai -69 kg
Kristoffer Björkskog, Finland vs. Allan Volosatoh, Estonia 
Björkskog, 3-0

Suomalainen Björkskog kohtasi ottelussa Sörnäisten Kurvin K-Marketin alueen ansiokkaasti puhdistaneen kaksimetrinen virolaisen  kassapojan identtisen tiivistetyn version, Viron moninkertaisen mestarin Volosatohin. Virolainen oli liikkeellä tyrmäysmielessä, ja kun suomalainen yllättäen osasikin väistää, hän tuntui hermostuvan, kenties pelisuunnitelmaa ei oltu mietitty sen pidemmälle. Björkskog puolusti hienosti, ja meni kylmästi iskuin ja potkuin päin virolaista, joka vaikutti olevan täysin pulassa suomalaisen ottelijan kovissa lapasissa, halliten ottelua kaikki kolme täyttä erää. 

Kristoffer Björkskog palkittiin voittonsa lisäksi tapahtuman parhaana muay thai-ottelijana.

Round 3

MMA IMMAF -70,3kg 
Leevi Heino, Lahti vs. Jukka Puurtinen, Jyväskylä 
Heino, hajaäänin

Paikallinen ottelija Heino nautti kotiyleisön tässä kohtaa jo hyvinkin innokkaasta kannustuksesta, ja pyrki tarjoamaan vastineeksi parasta mahdollista viihdettä kansan syville riveille. Kehätuomarina toiminut,  kokenut Mikko Aaltonen joutui useita kertoja keskeyttämään ottelun ja siirtämään toisiinsa kehän ulkopuolelle tai köysiin sitoutumaan pyrkineet herrasmiehet keskemmälle taistelutannerta, kuten viihdyttävän ottelun peruspilareihin kuuluukin. Ottelu oli vauhdikas, yritystä riitti molemmilla, osin molemmat onnistuivat, osin eivät-tämäkin kuuluu luonnollsesti urheiluun.  Heino sai ikävän osuman mieselintensä tienoille, mutta hetken happea haukattuaan sai kerättyä itsensä ja vehkeensä hyökäten Puurtisen päälle kulmastaan huudetuin tekniikoin, ja vieden ottelun omiin nimiinsä. 

Leevi Heino palkittiin myös tapahtuman parhaana vapaaottelijana, täysin ansionsa mukaan. 

Muay Thai -86kg
Jussi Santalahti, Finland vs. Kristjan Ljahh. Estonia
Santalahti, luovutusvoitto (pyyhe kehään, sananmukaisesti)

Pitkästä aikaa otellut Santalahti sai vastaansa virolaisen, josta ei ollut ilmeisesti juuri mitään ennakkotietoa löytyvillä. Suurin piirtein samaa kokoluokkaa olevat kamppailijat koettelivat alkuun toisiaan reipashenkisesti, kuitenkaan hätäilemättä. Turkulainen mittaili ja ennen kaikkea väisteli vastustajansa toimia, vieden ottelun ja ottelijan pari kertaa köysiin, tarjoten Ljahhille jo maailmasta kadonneeksi luultua ihmisen läheisyyttä kyynärpäiden muodossa. Kehätuomari joutui välillä suorastaan ankarin alaraajakeinoin erottamaan miehet toisistaan, mutta lopulta Santalahden iskujen aiheuttamat ilmavirrat ajoivat virolaisen pyyhkeen lennähtämään kehään toisessa erässä. 

Muay Thai -50,5kg
ISKA EUROPEAN TITLE 
Tessa Kakkonen, Finland vs. Silvia La Notte, Italy
Kakkonen, 3-0 

Illan pääotteluna nähtiin kahden melkoiset meriitit omaavan naisen kohtaaminen ja kamppailu ISKA (International Sport Karate Association) European Title-mestaruusvyöstä.  

Ennen ottelua kunnioitimme kummankin edustamaa maata ja itse ottelua niin Italian kuin Suomenkin kansallislaulujen jylhin sävelin, yleisön ollessa jo niin huumaantuneita ilmeisesti linimentin tuoksusta, että suuri osa yhtyi kummankin kappaleen sanoihin. 

Sisialaisen mafiamurhaajan silmät omaava La Notte kysyi minulta takahuoneiden käytävällä lähimmän naistenhuoneen sijaintia virtsaamista ajatellen, ja koska en tiennyt vastausta, melkein ojensin hänelle tarkoitusta varten laukkuni, sen verran vakuuttavan näköinen ja tiukkalihainen neitonen oli kyseessä. Itsevarmasti köysien yli kehään noussut Kakkonen ei kuitenkaan hätkähtänyt lihaksikkaan ja julman oloista vastustajaansa, vaan lähti rauhassa katsomaan, mitä vastaan tulee. Ehkä alkuun liiankin rauhallisesti, sillä kulmamiesten ehdottamat omat aloitteet jäivät puuttumaan ja suomalainen otti muutaman kopin kasvoihinsa ensimmäisessä erässä. Nämä osumat aiheuttivat kuitenkin Kakkosen kasvoille vain sarkastisen pienen hymyn.

Toisessa erässä suomalaisen putoamattomuudesta hämmentynyt italialainen alkoi hiljalleen hiiltyä ja karjahdella kuin nälkäinen rantapiru, joka on painoon nähden huomattavan lihasmassan omaavalle urheilijalle aavistuksen verran epätaloudellista toimintaa, ja Kakkonen sai perille rutosti napakoita iskuja, jatkaen näin kulmamiesten kannustuksesta intoutuneena ottelun loppuun saakka, kaikki viisi käytyä erää. Vyö jäi näin ansaitusti Suomen kamaralle.

Teksti: Sara Kivimäki
Kuva: Teemu Siikarla

Virkailija Teemu Siikarla

Check Also

CAGE 52 – Liveseuranta

Edellisestä olikin vierähtänyt aikaa! Edellisen kerran Helsingin Kulttuuritalolla oteltiin 10.10.2020 ja silloinkin paikan päälle oli …