Suomipotkunyrkkeilyn TOP 5 muistot 2020

Potkunyrkkeilyn SM-kilpailut 2020


Kamppailuaiheisten TOP-listojen kokoaminen vuodelta 2020 on ollut vaikeaa. Tapahtumia on yksinkertaisesti ollut todella vähän, eikä suomalainen potkunyrkkeily ole poikkeus. Vuoteen mahtui hienoja suorituksia, muttei oikein miltään saralta listaksi asti. Siksi listaankin vain kuluneen vuoden mieleenpainuneimmat asiat – ei missään järjestyksessä.

1. Ammattilaistittelien vuosi

Pok Biil aloitti ilotulituksen iskemällä Helsingin King of Kings 83 -tapahtumassa organisaation 65-kiloisten MM-tittelin Suomeen. Syksyllä Järvenpään Ring Night 2:ssa puolestaan oteltiin WAKO-PRO Full Contact -vöistä. Jenna Puurunen kotiutti 65-kiloisten MM-tittelin ja Akseli Saurama puolestaan 71,8-kiloisten EM-vyön.

Kolmea merkittävää ammattilaistitteliä ei liene voitettu Suomeen edes 2000-luvun alun kultavuosina. Suomalainen ammattilaispotkunyrkkeily ei ehkä ole infernaalisessa nousussa, mutta nousussa se on.

2. Someajan paras hyppypolvi

Helsingin KOK-illan kansainvälisesti kohutuin asia ei yllättäen ollut Pokin mestaruus vaan hänen seurakaverinsa Abdifatah ”Dynamite” Khalifin hurja hyppypolvityrmäys, joka levisi somessa viraalihitiksi. LINKKI: https://twitter.com/Beyond_Kick/status/1233812284461473793

3. SM-kisat

Koronavuonna saatiin yllättäen aikaan kaikkien aikojen, tai ainakin hyvin pitkään aikaan, parhaat SM-kisat. Erityisesti miesten K1-sarjojen taso oli poikkeuksellisen korkea ja kaikissa painoluokissa oli mukana kovia ja kokeneita ottelijoita.

Tärkein syy hyviin kisoihin oli ajoitus. Lockdownin ja kesän jälkeen myös thainyrkkeily- ja vapaaottelutaustaiset ottelijat hinkuivat kehään ja pääkaupunkiseudulla järjestetyt potkunyrkkeilyn SM-kisat tarjosivat hyvän kilpailumahdollisuuden. Niinpä lähes kaikki valtakunnan parhaat olivat mukana.

4. Vuoden tulokas

Kovatasoisten SM-kisojen sensaatio oli ilman muuta Markus Muruste. 1990-luvun huippukarateka Kim Waenerbergin valmentama Muruste oli viitisen vuotta sitten lupaava juniori, joka sitten katosi jonnekin, niin kuin usein käy. Nyt 22-vuotiaana hän teki paluun ja millä tavalla! Kaksi voittoa kokeneemmista ja ammattilaiskehissäkin otelleista vastustajista. Ja päälle kisojen komein tyrmäys. LINKKI: https://www.facebook.com/179134958780764/videos/697975127461528 Vuoden tulokkaasta ei jäänyt epäselvyyttä.

5. Tatami tömisi

Tatamipotkunyrkkeilyn tuleminen on tosiasia. Järvenpään kolmas Top Ten Cup keräsi yli 70 ottelijaa pelkkiin juniori- ja veteraanisarjoihin! Aiemmin veteraaneille ei edes ole ollut omaa sarjaa ja kehälajeissa on ollut vaikeuksia saada kymmentäkään junioriottelijaa SM-kisoihin.

Kevytkontaktiotteleminen tatamilla tarjoaa matalan kynnyksen kilpailutoimintaa potkunyrkkeilyyn. Konseptin menestyspotentiaalia pohtiessaan kannattaa vilkaista BJJ-kisojen osallistujamääriä. Suurimmasta osasta osallistujista ei koskaan tule huippu-urheilijoita, mutta sille tulevalle huippu-urheilijalle runsas ottelukokemus uran alussa on kultaakin arvokkaampaa.

Teksti: Antti Sariola
Kuva: Teemu Siikarla

Virkailija Antti Sariola

Check Also

CAGE 52 – Liveseuranta

Edellisestä olikin vierähtänyt aikaa! Edellisen kerran Helsingin Kulttuuritalolla oteltiin 10.10.2020 ja silloinkin paikan päälle oli …