Virallinen Lista: 2019 suomalaisen vapaaottelun Top 5 numerot

Virallinen Lista on kiistämätön Totuus mistä tahansa kamppailulajeihin liittyvästä – tai liittymättömästä – asiasta, ilmiöstä tai henkilöjoukosta. Vuoden lopuksi tilastovastaava Matti Hirvonen kurkistaa suomalaisen ammattilaisvapaaottelun mielenkiintoisiimpiin numeroihin vuodelta 2019.

Niko Skonbäck ja Markus Mäki-Ventelä mittelivät ensimmäisessä West Coast Rumblessa. Kuva: Jarno Juutinen /mmaViking.com.

Sijalla viisi: 73

73 on niiden ammattilaisotteluiden määrä, joissa vähintään toinen osapuoli oli suomalainen. Tuloksena näistä otteluista oli 35 voittoa, 38 tappiota ja yksi tasapeli. Ulkomaiden kehät on tunnetusti kovia paikkoja, joten ulkomailla saavutettu 11-17-1 lista ei välttämättä ole niin yllättävä. Joskin todettakoon, että vuonna 2017 lista oli hieman kauniimpi 10-13-0 ja
2018 peräti 13-14-0. Ulkomailla voitoista kolme tuli tyrmäyksellä tai teknisellä tyrmäyksellä, kuusi lopetuksella ja kaksi tuomaripäätöksellä. Tappioista kymmenen tuli tyrmäyksellä tai teknisellä tyrmäyksellä, yksi lopetuksella ja kuusi tuomaripäätöksellä. Kotimaassa lista oli 24 voittoa ja 21 tappiota. Voittotyylit jakautuivat kovin tasaisesti: tyrmäyksiä tai teknisiä tyrmäyksiä, lopetuksia ja voittoja tuomaripäätöksellä tuli kutakin kahdeksan. Tappioista yhdeksän tuli tyrmäyksellä tai teknisellä tyrmäyksellä, viisi lopetuksella ja seitsemän tuomaripäätöksellä. Todettakoon, että tähän listaan ei ole laskettu Maiju Suotaman ensimmäistä ottelua Invicta FC:ssä, sillä virallisesti tämä ottelu on merkitty näytösotteluksi.

Sijalla neljä: 44

44 on vuonna 2019 ammattilaissäännöin otelleiden suomalaisten vapaaottelijoiden määrä. 21 näistä ottelijoista on otellut ulkomailla ja 17 ainoastaan ulkomailla. 27 ottelijaa taas on otellut Suomessa, joista 23 ainoastaan Suomessa. Eli siis vain neljä ottelijaa – Chamia Chabbi, Henri Lintula, Aleksi Mäntykivi ja Olli Santalahti – ottelivat sekä Suomessa että ulkomailla. Ahkerimmin otteli Tuomas Grönvall, joka otteli tämän vuoden jokaisessa neljässä Cagessa, keräten itselleen kolme voittoa ja yhden tappion.

Sijalla kolme: 18

18 on valtioiden määrä, joissa nähtiin suomalaisia ammattilaisvapaaottelijoita kisaamassa. Suomen lisäksi ottelijoita nähtiin Arabiemiraateissa, Etelä-Afrikassa, Filippiineillä, Irlannissa, Iso-Britanniassa, Kiinassa, Serbia, Malesiassa, Myanmarissa, Puolassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Senegalissa, USA:ssa, Valko-Venäjällä ja Venäjällä. Ulkomaista suomalainen nähtiin useiten kehissä länsinaapurissa Ruotsissa, jossa suomalainen voitti kolme ja hävisi kaksi kertaa. Eniten ulkomailla otellut suomalainen oli Jerry Kvarnström, joka otteli kaksi kertaa Puolassa ja kerran Valko-Venäjällä. Tuloksena yksi voitto Puolasta. Helsingistä mitattuna kauimpana otteli Aleksi Toivonen, joka otteli 8974 kilometrin päässä Kuala Lumpurissa.

Sijalla kaksi: 9

Yhdeksän on kotimaisten tapahtumien määrä, joissa oteltiin vähintään yksi vapaaottelukoitos ammattilaissäännöin. Tapahtumapaikkakuntia löytyi kuusi: Helsinki, Imatra, Seinäjoki, Loimaa, Lahti ja Pori. Näissä oteltiin yhteensä 45 ammattilaisottelua. Vain neljä tapahtumaa (Cage 46-49) oli pyhitetty pelkästään ammattilaisvapaaottelulle. Huomion arvoista on, että yhdeksästä tapahtumasta seitsämän järjestettiin kolmen kuukauden sisään syys-, loka-, marraskuun aikana. Yhdeksästä tapahtumasta yksi järjestettiin myös ensimmäistä kertaa: West Coast Rumble marraskuisessa Porissa.

Sijalla yksi: 1

Yksi on suomalaisten ammattilaisvapaaottelijoiden keskinäisten kohtaamisten määrä vuodelta 2019. Se on yhtä monta kuin Suomessa oteltujen kahden ulkomaalaisen välisten otteluiden määrä.

Teksti: Matti Hirvonen
Kuva: Jarno Juutinen/mmaViking.com

Virkailija Matti Hirvonen

Check Also

CAGE 52 – Liveseuranta

Edellisestä olikin vierähtänyt aikaa! Edellisen kerran Helsingin Kulttuuritalolla oteltiin 10.10.2020 ja silloinkin paikan päälle oli …