Shakkinyrkkeilyn maailmanmestaruus taas Suomeen!

Sakari ”Sakkematti” Lähderinne uusi viimevuotisen mestaruutensa.

Sakari Lähderinne ja shakkinyrkkeilyn innovattori Iepe Rubingh. Kuva: Tero Weckroth

Turkin Antalyassa käydyissä amatöörishakkinyrkkeilyn MM-kisoissa Suomen Sakari Lähderinne kukisti ranskalaisen Xemhshid Vogliqi ensimmäisen nyrkkeilyerän teknisellä tyrmäyksellä -75 kiloisten finaalissa. Mestaruus on suomalaisen toinen. Lyhyt ottelu oli kuitenkin varsinainen trilleri, sillä ottelun aloittaneessa shakkierässä ranskalainen sai ahdistettua Lähderinteen yhden siirron päähän shakkimatista. Kello kuitenkin pelasti Lähderinteen ja suomalaisen ainoaksi vaihtoehdoksi jäi lyödä ottelu kesken. Ranskalainen pyrki sitomaan ja olemaan muutenkin passiivinen, mutta Lähderinne sai kuitenkin kovilla vartalolyönneillä alustettua itselleen voiton avaimet. Lopullinen lyöntisarja ranskalaisen päähän tuli vajaan kahden minuutin paikkeilla. Eilen välierissä Lähderinne kukisti shakkilaudalla turkkilaisen Baris Attilan.

Shakkinyrkkeily on kamppailulaji, jossa joka toinen kolmeminuuttinen erä otellaan pelaamalla shakkia ja joka toinen nyrkkeillen. Ottelu voi päättyä shakkimattiin, pelaajan shakkisiirtoihin käytettävän ajan loppumiseen, tyrmäykseen, tuomarin päätökseen nyrkkeilyerän aikana tai vastustajan luovuttamiseen shakki- tai nyrkkeilyerän aikana.

Lajin alkuperä on sarjakuvataitelija Enki Bilalin teoksessa Kylmä päiväntasaaja (1992). Performanssitaiteilija Iepe Rubingh toi shakkinyrkkeilyn sarjakuvaruuduista reaalimaailmaan vuonna 2003. Samana vuonna järjestettiin myös lajin ensimmäiset MM-Kisat.

Teksti: Matti Hirvonen
Kuva: Tero Weckroth

Virkailija Matti Hirvonen

Check Also

CAGE 52 – Liveseuranta

Edellisestä olikin vierähtänyt aikaa! Edellisen kerran Helsingin Kulttuuritalolla oteltiin 10.10.2020 ja silloinkin paikan päälle oli …