Minna Grusander: ”Tähtäimessä korsisarjan mestaruus tai UFC”

Minna ”Brutsku” Grusander (6-3-0) on valmis kohtaamaan uuden painoluokan haasteet.

Minna Grusander Invicta 33
Minna Grusander siirtyy taistelemaan yhtä painoluokkaa ylemmäs korsisarjaan. Kuva: Dave Mandel/Invicta FC.

Minna Grusander on ollut tämän kalenterivuoden sivussa ammattilaishäkistä. Turkulaisen tilanne on tästä huolimatta hyvä ja luvassa on  myös merkittäviä muutoksia, jotka suunnitelmien onnistuessa avaavat mahdollisuuksia vapaaottelumaailman ehdottoman eliitin joukkoon. Pitkäksi venyneeltä tauolta palaava Grusander on valmis uusiin haasteisiin.

Olet ollut poikkeuksellisesti koko tämän vuoden poissa häkistä. Kertoisitko lukijoille mistä tämä johtuu?
”Ensinnäkin sain mahtavasti rakkautta ja tukea Invictalta viime vuonna – yhdeksään kuukauteen kolme matsia, joista kaksi tittelimatsia. Varsinkin tittelimatsien myötä sain runsaasti promoa, joten minun oli jo pelkästään ottelijoiden luontaisen kierron myötä luontevaa olla sivussa tämän vuoden alun muutamalta kortilta.

Invicta-sopimukseni olisi kuitenkin mahdollistanut ottelemiseni esimerkiksi kotimaassa, ja kovin alkuvuodesta pyrimmekin Suomesta kevääksi ottelumahdollisuutta löytämään, mutta valitettavasti tuloksetta. Kun kevään edetessä kävi selväksi ottelumahdollisuuksien olevan minulle kotimaassa yhä kovin saavuttamattomissa, kypsyi ajatus painoluokan vaihtamisesta. Päätimme suosiolla kääntää katseet kesän yli syksyn Invicta-korteille.

Heinäkuun lopulla minulle sattui valitettava polven sivusiteen repeäminen, jonka kuntouttaminen sysäsi otteluhaaveet ensi vuoden alkuun.
Lukuunottamatta polven sivusidevammaa (joka sekin kuntoutui erittäin hyvin ja jopa odotettua nopeammin) olen kuitenkin saanut treenata koko kuluneen vuoden erittäin tehokkaasti ja matsikausia syvällisemmin osaamistani ja ominaisuuksiani kehittäen, joten en itse ollut edes tajuta, että ottelut jäivät tästä vuodesta kokonaan puuttumaan!”

Milloin fanien sopii odottaa sinun seuraavan kerran kipuavan häkkiin?
”Jo loppukesästä, heti polvivammastani Invictalle ilmoittaessani päädyimme yhdessä merkkaamaan minut alustavasti vuoden 2020 ensimmäiselle kortille, eli uskon vahvasti astelevani häkkiin heti tammikuussa tai ihan viimeistään helmikuussa!”

Kerroit elokuussa Ikuisen Peruskurssin haastattelussa, että olet vaihtamassa painoluokkaa. Vaihdat hiukkassarjasta painoluokkaa ylemmäs korsisarjaan, miksi?
”Kaipa tämä treenaaminen on tässä vaan tehnyt tehtävänsä! Aiemmin (2016-2017) kun ottelin muutaman matsin korsisarjassa, olin sinne vielä auttamatta liian pieni. Pitkään kropalleni luontaisin ottelupaino oli suosimani 50kilon catchweight. Aloittaessani Invictassa oli kuitenkin painoluokan valinta edessä ja päädyimme tiputtamaan hiukkassarjaan. Kun on kooltaan “kahden painoluokan välissä”, vaihtoehdot ovat loogisesti olla joko iso pienempään tai pieni isompaan painoluokkaan. Onneksi kroppani on fiksua tekoa ja tuntunut päättäneen puolestani, että hyvä treenivaste kasvattaa tytön tästä välimallista korsisarjalaiseksi.”

Miten koet uuden painoluokan merkityksen sinulle ottelijana? Onko tämä uusi alku Invictassa?
”Korsisarja on sekä Invictassa että myös maailmanlaajuisesti laajempi ja kilpaillumpi kuin hiukkassarja. Korsisarja on ehkä suurilta ottelijamassoiltaan jopa maailman kovin naisten painoluokka, joten tämä on minulle siltä osin ehdottomasti uusi leikkikenttä valloitettavaksi! Jos ajatellaan nykyistä kotipromootiotani, Invictahan on korsisarjan osalta periaatteessa “vain UFC:n farmiliiga”, joten korsisarjalaisena sekä haasteet että tavoitteet uralla rakentuvat monisyisemmin kuin hiukkassarjalaisena.”

Kenet haluaisit kohdata ensimmäisessä ottelussasi korsisarjalaisena, jos saisit valita ja miksi?
”Mainitsin ja perustelin jo aiemmassa Ikuisen Peruskurssin haastattelussa Amber Brownin ja Emily Ducoten. Ducote on sittemmin kiinnitetty Invictan korsisarjan tittelimatsiin Kanako Murataa vastaan marraskuun alussa. Lopputulosta voi vasta vain spekuloida, mutta mikäli Ducote voittaa, lienee loogisin uranäkymä Brownin vakuuttavasta voitosta voittamaan Ducotelta vyö takaisin Suomeen, ja mikäli Murata voittaa, lähdetään ekassa matsissa haastamaan Ducote ja siitä vakuuttavalla voitolla seuraavasta matsista kotiuttamaan se korsisarjan vyö.”

Millainen on sopimustilanteesi tällä hetkellä amerikkalaisorganisaation kanssa?
”Tämä vuoden “jäätyä väliin” olen sattumalta ajautunut kovin mieluisaankin tilanteeseen nykyisen sopimukseni kanssa. Vuoden 2020 alkaessa nykyistä sopimustani on jäljellä noin yhdeksän kuukautta ja kolme ottelua – joka kuulostaa varsin tutulta ja erittäin mieluisalta ottelutahdilta!

On toki kovin aikaista puhua vielä tässä vaiheessa, mutta oletko ajatellut että ylempi painoluokka saattaisi tulevaisuudessa avata ovia myös UFC:n suuntaan?

”Vai onko se sittenkään niin kovin aikaista “vielä tässä vaiheessa”..? Ehkäpä kroppani onkin niin fiksu, että tarkoitti kasvattaa mut nimenomaan just UFC-painoluokkaan!? Ken tietää, aika näyttää… Miksei kenties jo vuosi 2020!”

Mikä on suunnitelmasi vuodelle 2020?

”Vähintään kolme matsia sekä Invictan korsisarjan mestaruus ja/tai siirtymä UFC:n puolelle.”

Suomalaisessa vapaaotteluskenessä on viime aikoina paljon puhuttanut suomalaisottelijoiden vaisu pystyosaaminen. Miten sinun harjoittelussasi pystyottelemiseen on kiinnitetty huomiota?
”Jos joku ei vielä seuraa mua Instagramissa, kannattaa viimeistään nyt alkaa seuraamaan! Tässä kun on hankittu voimaa lähes painoluokan verran lisää ja sain meidän Finnfighters’ Gymin todellisen oldschool-äijän Erkka Sahlströmin työstämään mun lyönnit kuntoon, sinne insta-tarinoihin (ja vielä enempi ja sensuroimatta Erkan tarinoihin) vuotaa yleensä myöhään torstai-iltana tai viimeistään perjantain-lauantain aikana kurkistuksia siitä, millaista tuhoa on jatkossa pystyottelussa multa lupa odottaa.”

Nyt kun sinulla on takana pitkä tauko, niin miten ottelutuntumaa on pidetty yllä?
”Nyt kun itse ei ole otellut, on ollut mahtavaa ehtiä täysillä mukaan eri treenikavereiden kisavalmistautumisiin: lukkopainijoden, jujutsukoiden ja nyrkkeilijöiden, mutta ehdottomasti myös amatöörivapaaottelijoidemme SM-, EM- ja MM-kisavalmistautumisiin! Kun meidän täyteen iskuun virittäytyvät ottelijamme käyvät sparreissa päälle, on siinä ihan aitokin matsipaniikki itsellä jo käsin kosketeltavissa.”

Millaisen debyytin olet suunnitellut tekeväsi InvictaFC:n korsisarjassa?

”Invicta-debyytissäni hiukkassarjassa herätin koko divisioonan henkiin ja osoitin nopeasti paikkani painoluokkani maailman eliitissä. Invictan korsisarjadebyyttini näytöt eivät tule jäämään yhtään vähäisemmiksi.”

Teksti: Jyrki Nurminen

Kuva:

Virkailija Jyrki Nurminen

Check Also

CAGE 52 – Liveseuranta

Edellisestä olikin vierähtänyt aikaa! Edellisen kerran Helsingin Kulttuuritalolla oteltiin 10.10.2020 ja silloinkin paikan päälle oli …