ADCC 2019 – ennakkoanalyysit lukkopainin MM-kilpailuista

ADCC 2019 -lukkopainin MM-kilpailut otellaan tänä viikonloppuna Anaheimissa, Kalifornian osavaltiossa. Tässä on kaikki mitä sinun tarvitsee tietää ennakkoon Tommi Karihtalan analysoimana.

ADCC 2019
ADCC 2019 -turnauksessa Suomen Elvira Karppiselta on lupa odottaa todella vakuuttavia otteita tälläkin kertaa Kuva: Jarno Juutinen.

ADCC 2019 MM -66 kg

Semifinaalit: Paulo Miyao vs Augusto Mendes & Gianni Grippo vs Pablo Mantovani

Miyao kohtaa kaavioissa toisen voittajasuosikin Nicky Ryanin jo neljännesvälierässä. Uskaltaisin veikata, että tuon ottelun voittaja voittaa koko painoluokan.
Geo Martinez ja Keith Krikorian saavat molemmat ”Tanquinho” Mendesin vastaan ennen semifinaaleita. Jollei 10th Planeton pojilla ole selkeästi parantunut pistepaini edellisiin esityksiin verrattuna, niin maapallo ei vielä ole tarpeeksi litteä heidän päästäkseen mitalimatseihin.

Kolme Atosin miestä ja Tom Halpin taistelevat yhdestä semifinaalipaikasta. Ruotolo on vielä liian nuori pärjätäkseen kovin pitkälle. Mantovani otteli todella hienosti 2017 kisoissa, joten veikkaan hänen raivaavan tiensä semifinaaliin.
Viimeisen paikan kohtalo ratkeaa Grippon ja Macielin välillä. Cobrinha antoi oman ottelupaikkansa pojalleen, joka ei vielä ole valmis niin isoihin saappaisiin. Grippo ottaa viimeisen jatkopaikan vahvalla kokemuksella ja spinning shit -ottelutyylillään.

Paulo etenee Mendes-matsista finaaliin, mikäli Mendes ei onnistu saamaan Miyaolle miinusta guardiin vetämisestä jatkoajalla.
Mantovani vs Grippo on tasainen pari, jonka näkisin ratkeavan jatkoajalla. Kumpikaan tosin ei halua mennä sinne asti. Molempien vahvuus on guardissa alla.

Paulo vie finaalissa Grippon sielun. Mielenkiintoista on, uskaltaako kumpikaan ottaa miinusta alkuun guardiinvedosta.

Voittaja: Paulo Miyao

ADCC 2019 MM -77kg

Semifinaalit: JT Torres vs Renato Canuto & Lucas Lepri vs Vagner Rocha

Euroopan parhaimmistoon kuuluva Ross Nicholls veti kaavioarvonnassa lyhyen korren ja saa ensimmäisellä kierroksella vastaansa hallitsevan mestarin JT Torresin. Ensimmäisestä semifinaalipaikasta taistellaan kovien pystyukkojen välillä, kun Torres ja DJ Jackson ottelevat vastakkain. Jackson on pystyssä tästä parista etevämpi, joten Torres todennäköisesti hakee matsiin päätöstä ennen jatkoaikaa.

Puolan Mateusz Gamrot on ollut finaalissa molemmissa Euroopan trialeissa. Gamrot on myös hallitseva KSW-mestari vapaaottelussa. Sekä Tonon että Gamrot keskittyvät enemmän vapaaotteluun, jonka vuoksi hurjassa nousussa oleva Renato Canuto ottaa kummasta tahansa päänahan kotiin neljännesvälierässä edeten näin semifinaaliin. Mielenkiintoisinta onkin, nähdäänkö tavaramerkiksi muodostunut backflip pass tänään.

Lachlan Giles on parantanut selkeästi otteitaan viimeisen vuoden aikana. Lucas Lepri on saavuttanut grapplingissa käytännössä kaiken, paitsi ADCC-kullan. Lepri on 2015 ja 2017 ADCC-hopeamitalisti, joten näkisin Leprin etenevän semifinaaliin  Gilesiä vastaan ensimmäisellä kierroksella, sekä Dante Leon – Jon Satava -ottelun voittajaa vastaan neljännesvälierässä.

Hankalin arvioitava semifinaalipaikka otellaan Edwin Najmin ja Vagner Rochan välillä. Najmi pudottaa ikämies-Celson ykköskierroksella ja Rocha hoitanee Sergio Tulion toisella puolella. Najmilla on superfight-voitto vuoden 2015 sarjan kultamitalisti Davi Ramosista ja on äärimmäisen tekninen ja fiksu ottelija. Vagnerin tyyli taas perustuu jatkuvaan prässiin ja vastustajan henkisen selkärangan murtamiseen. Veikkaan että Rocha vie paremman pystyottelun turvin.

JT Torres on keskittynyt lähinnä oman salin pyörittämiseen, mutta todisti IBJJF MM-kisoissa kultamitalisuorituksellaan, ettei kunto ole tippunut lainkaan. Renato Canuto on hallitseva IBJJF:n mustavöiden nogi-maailmanmestari, mutta veikkaan Torresin vievän ensimmäisen semifinaalin silti nimiinsä.

Leprin osittain jopa liian tarkka ottelutyyli kostautuu silloin tällöin, viimeksi tämän vuoden Europeaneissa, kun hävisi Levi Jones-Learylle. Rochan väkivaltainen tyyli sopii Lepriä vastaan loistavasti ja tässä nähdään pienehkö yllätys, kun Rocha vie Lepristä selkäpinnojen turvin itsensä finaaliin.

Torres vs Rocha finaaliottelussa nähtäneen 10 minuuttia rauhallista halailua, kun kumpikaan ei halua käyttää energiaa pisteettömällä ajalla. Rocha yllättää kaasuuntuneen Torresin jatkoajan alkupuolella loputtoman kuntonsa ja jatkuvan prässin avulla.

Voittaja: Vagner Rocha

ADCC 2019 MM -88kg

Semifinaalit: Craig Jones vs Rustam Chsiev & Josh Hinger vs Matheus Diniz

2017 ADCC:n suurin breakout-tähti Jones sai hyvän kaaviopaikan. Ben Dysonin tasapaksu tyyli ei tuottane ongelmia ensimmäisellä kierroksella. Neljännesvälierässä vastaan asettuu todennäköisesti Mason Fowler. Fowler on vielä hieman raakile, vaikka onkin kaksi vuotta putkeen vienyt nogi-maailmanmestaruuden purppura- ja ruskeavöissä. Jones jatkoon molemmista vahvan jalkalukko- ja selkähyökkäyspelin turvin.

Venäjän karhu ja maailman karvaisimpiin miehiin lukeutuva Rustam Chsiev on painajainen kenelle tahansa ADCC- säännöillä. Blank ja Santana eivät kykene pudottamaan Chsieviä millään. 2017 vuoden matsi Xande Ribeiroa vastaan oli tietääkseni ainoa kerta, kun Chsiev on lukotettu

Hinger ottelee todennäköisesti uransa viimeisen ADCC-turnauksensa tänä vuonna. 38 vuotta ikää ei kuitenkaan ole hidastanut Hingeriä ja giljotiinit ovat tiukempia kuin koskaan. Hinger ottaa neljännesvälieräss seurakaveriaan Mike Pereziä vastaan, joka on selkeästi Hingeriä isompi. Uskoisin Hingerin voittavan vahvan pystypainin ja jatkuvan päästärepimispeloitteen avulla kokemattomamman Atos-tiimikaverinsa.

Viimeinen semifinaalipaikka ratkeaa Gabriel Argesin ja Matheus Dinizin välillä. Kummankaan ykköskierroksen vastustajat eivät ole erityisen tunnettuja, lisäksi Arges ei ole tietääkseni aiemmin otellut nogi-turnauksia. Argesilla painotus on ollut aina BJJ-puolella, josta todisteena kaksi mustavöiden maailmanmestaruutta. Diniz on isompi ja selkeästi nogi-puolella taitavampi ja etenee näin semifinaaliin.

Jonesin ja Chsievin semifinaalia on vaikea ennakoida. Chsieviä on täysin mahdoton viedä alas, joten Jonesin täytyy hyväksyä guardiinvedon kautta allaolo. Chsievin prässi päältä on raskasta koko ottelun ajan ja mikäli Jones ei saa normaalilla ajalla suoritusta, niin Chsiev voittaa jatkoajalla. ADCC säännöillä kilppariin kääntyminen riittää sweeppipisteiden estämiseen, joten näkisin ottelun menevän jatkoajalle, jossa Chsiev vie joko alasviennillä tai Jonesin istuessa guardiin miinuksella.

Hinger ja Diniz ottavat uusinnan parin viikon takaisesta KASAI superfightistaan. Diniz kuristi tuolloin Hingerin selästä. Diniz on 12 vuotta nuorempi, isokokoisempi ja nopeampi kuin Hinger, jonka takia Diniz voittaa tämän ottelun ennen täyttä aikaa.

Diniz ja Chsiev kohtaavat ensimmäistä kertaa finaalissa. Chsievin mahdollisuudet ovat pystypainissa ja päältä tukahduttamisessa, Dinizin taas scrambleissa nopeudella selänotoissa. Diniz voittaa ottelun joko aktiivisemmalla guardilla kun Chsiev ottaa jatkuvasti miinuksia, tai yllättäen scrambleista selkäpisteiden otolla. Dinizin pystypaini kestää tarpeeksi, jottei tule viedyksi pisteiden arvoisesti tonttiin.

Voittaja: Matheus Diniz

ADCC 2019 MM -99kg

Semifinaalit: Gordon Ryan vs Patrick Gaudio & Vinny Magalhaes vs Jackson Sousa

Koko painoluokan suurin kysymys lienee, onko Gordon Ryanin polvi ehtinyt parantua tarpeeksi ja riittääkö miehellä luottoa jalan kuntoon. Mikäli polvi on oikeasti kunnossa, niin koko painoluokka tulee olemaan Gordonin näytöstyylistä lukkoiloittelua. Aussien Hodgkinson kaatuu ykköskierroksella, samoin Fellipe Andrew neljännesvälierässä. Patrick Gaudio on otellut lähiaikoina todella hyviä matseja ja otti joulukuun nogi mm-kilpailuissa tasaisen väännön Gordonia vastaan. Toki kaikista hienointa olisi, mikäli Tepponen onnistuisi harjaamaan tiensä jatkoon nelinkertaisesta nogi-maailmanmestarista Lucas ”Hulk” Barbosasta. Todennäköisyyksien valossa kuitenkin veikkaan, että Gaudio kaataa quarterissa Hulkin ja etenee semiin.

Toiselta puolelta kaaviota Vinny Magalhaesin ja Aaron ”Tex” Johnsonin mahdollinen kohtaaminen on mielenkiintoinen. Vinny on useasti näyttänyt olevansa käytännössä mahdoton lopettaa, toisaalta Tex otti kesällä kovan päänahan lukottaessaan hallitsevan avoimen painoluokan ADCC maailmanmestarin Felipe Penan 50/50 guardista inside heelhookilla. Tällä kaavionpuolella on pari tuntematonta nimeä, jotka paikkasivat alkuviikosta vetäytyneet Claudio Calasansin ja Keenan Corneliuksen. Veikkaan Vinnyn kumiraajojen olevan liikaa Texille ja Tex väsyttää itsensä liian lopetushakuisen painin kanssa. Vinny ja Jackson Sousa etenevät semifinaaleihin.

Gordonin ja Gaudion uusintamatsi lienee enemmän Gordonin hallintaa kuin viimeksi, ihan jo sääntösetinkin takia. Gordon vie matsin inside heel hookilla Gaudion turhautuessa Gordonin guardiin. Jackson Sousa on positiopainijana ylivertainen Vinnyn vähän huvittelevaan tyyliin nähden. Sousaa vastaan on todella vaikeaa tehdä pisteitä ja Sousa on kaikkialla vahva, josta syystä etenee finaaliin pistevoitolla.

Gordon lukottaa Jackson Sousan finaalissa joko Sousan shootista giljotiinilla tai selästä scramblen jälkeen.

Voittaja: Gordon Ryan

ADCC 2019 MM 99+ kg

Semifinaalit: Buchecha vs. Simoes & Cyborg vs Sanchez

Buchecha hakee jälleen uutta maailmanmestaruutta tänä vuonna. UFC-ottelijana paremmin tunnettu Antonio Braga Neto lähtee ykköskierrokselta suihkuun ja neljännesvälierässä kaatuu tuore mustavyö ja huikeassa vireessä ollut Victor Hugo. Yuri Simoes on voittanut ADCC-maailmanmestaruuden -88 ja -99 sarjoissa ja hakee nyt triple champ-statusta plussasarjasta. Neljännesvälierässä vastaan asettuu tuore mustavöiden maailmanmestari Kaynan Duarte. Duarte on älyttömän kova, ottaen huomioon että ikää on vasta 22 vuotta. Duarte on kuitenkin auttamatta liian pieni tähän painoluokkaan ja se kostautuu Yurin painimankelissa.

Orlando Sanchez yli 150 kiloisena jyränä on ehdottomasti sarjan isokokoisin. Sanchez kohtaa mielenkiintoisen Rodriguez vs Aly matsin voittajan quarterissa. Rodriguezilla on alle 2 vuotta BJJ-kokemusta, josta syystä Aly kokeneena kisakoneena laittaa vielä sinivöisen Rodriguezin kylppärin puolelle ennen täyttä aikaa. Aly jää silti itsekin valtavana miehenä vielä itseään yli 30 kiloa isomman Sanchezin myllyyn. Cyborg voitti juuri IBJJF Heavyweight GP:n, jossa todisti ettei ikä ole vielä hänellekään este. Mielenkiintoisena nyanssina hän kohtaa ensimmäisenä Hudson Taylorin, joka tunnetaan entisenä Columbian yliopiston painivalmentajana. En ole ikinä nähnyt Tayloria jujutsukisoissa, joten veikkaan Cyborgin monipuolisuuden olevan liikaa, vaikka Hudson varmasti painihommissa onkin sarjan kovin.

Buchecha vs. Simoes semifinaalissa ratkaistaan sarjan voittaja. Näkisin Buchechan kokoedun ja yleisesti ottaen paremman kokonaispelin olevan avaimet voittoon, vaikka Simoes saattaakin olla nälkäisempi tässä matsissa. Buchecha jatkoon selkäpisteiden avulla.
Cyborg vs Sanchez matsissa nähdään samaa, kuin Orlandon matseissa aina. Varovaista pystypainia ja lähes 300 kiloa miestä. Sanchezin kaataminen on Cyborgille mahdoton tehtävä ja Sanchez mursuaa voiton.

Finaalissa nähdään uusinta Buchecha vs Sanchez 2017 ADCC MM -finaalista. Buchechan ollessa aktiivikisaaja, on vaikeaa nähdä miten Sanchez olisi kuronut tuolloin selkeästi nähdyn tasoeron kiinni. Buchecha vie tonttiin, menee selkään ja voittaa pistein.

Voittaja: Marcus ”Buchecha” Almeida

ADCC 2019 MM naiset -60kg

Semifinaalit: Mesquita vs. Davies & Basilio vs. Karppinen

Tämä on kovatasoinen ja mielenkiintoinen painoluokka. Sääli, että siinä on vain 8 ottelijaa. Toisaalta naisille voisi lisätä yhden divisioonan mielestäni lisää. Mutta itse asiaan; Beatriz Mesquita tunnetaan naisjujutsukoiden kaikkien aikojen parhaana ja aivan syystä. Mesquita on voittanut useampaan kertaan kaiken, mitä lajissa voi voittaa. Bia voittaa Bishopin näytöstyyliin ja Ffion Davies kaataa toisessa neljännesvälierässä pukupainiin keskittyneen ja auttamattomasti liian pienikokoisen Rikako Yuasan lukotuksella.

Bianca Basilion heikkoutena on pitkään olleet jalkalukot. Lachlan Gilesin vaimo on jalkalukoissa yhtä etevä kuin miehensäkin, joten Basiliolla on täysi työpäivä edessä, jottei tule lukotetuksi. Veikkaan kokoedun ja maailmanluokan kisakokemuksen vuoksi Basilion voittoa.
Suomen vahvistus Elvira Karppinen kohtaa ensimmäisessä ottelussaan Brasilian trialien voittajan. Näkisin Karppisen aggressiivisen lopetushakuisen pelin olevan brasilialaiselle liikaa ja Karppinen etenee tästä matsista semifinaaliin.

Mesquita – Davies tulee olemaan taidollisesti tasaväkinen sota. Tosin Davies kilpaili BJJ MM-kisoissa sarjassa -53,5 ja Mesquita -69, joka kertoo jotain näiden naisten kokoerosta matsissa. Mesquita voittaa ottelun, kun väsynyt Davies ei saa omaa peliään käyntiin missään vaiheessa.

Revanssi Karppisen ja Basilion matsista viime ADCC MM-kisoista. Basilio oli viimeksi jo taputtamassa Karppisen heel hookkiin, mutta sai jotenkin väännettyä jalkansa vapaaksi. Kahden vuoden aikana on tapahtunut paljon ja näkisin Karppisen tyylin olevan myrkkyä Basiliolle, joka taputtaa jalkalukkoon.

Finaalimatsissa Mesquita vs. Karppinen. Haluaisin suuresti veikata tätä matsia Karppiselle. Sanotaan heti alkuun, että hänen ottelutyylinsä on täydellinen mahdollisten yllätysvoittojen nappaamiseen. Realistisin vaihtoehto kuitenkin on Mesquitan monipuolisuuden, loppumattoman kunnon ja huikean kisakokemuksen vuoksi Mesquitan pistevoitto. Pidetään kuitenkin peukkuja, että Elvira saa kaivettua suomalaista jujutsuhistoriaa myös tänä vuonna.

Voittaja: Beatriz Mesquita

ADCC 2019 MM naiset +60kg

Semifinaalit: Gabi vs Vieira & Porfirio vs. de Jesus

Hallitsevalla mestarilla Gabi Garcialla on vastassa Euroopan trialien voittaja. Egger on vapaaottelutaustainen eikä käsittääkseni hirveän monipuolinen lukkopainija. Lisäksi Gabi on 40 kiloa painavampi ja 20 senttiä pidempi. Rodolfo Vieiran sisko Ana vie paremman positiopainin turvin Amanda Leven quartereissa.

Tayane Porfirio sai IBJJF MM-kisoissa steroideista kärähdettyään 4 vuoden ottelukiellon, josta on 3 vuotta jäljellä. ADCC ei tunnetusti liikoja rajoita kyseisen elämän eliksiirin käyttöä, joten 130 kiloinen Porfirio tekee nogi-kilpailudebyyttinsä ADCC MM-kisoissa. Porfirio harjannee Flowersin ykköskierroksella ja kohtaa Nathiely de Jesusin semifinaalissa.

Gabi on myös Ana Vieiraa noin 40 kiloa isompi ja varsinkin nogihommissa ja ADCC-säännöillä sen kumoaminen ei tule onnistumaan.
Porfirio vs Nathiely on siitä mielenkiintoinen kohtaaminen, että kumpikaan ei käsittääkseni kilpaile nogipuolella lainkaan. Nathiely kaatoi Gabi Garcian tovi sitten superfightissa F2W-tapahtumassa ja todisti ettei kokoetu ollut tarpeeksi. Se koitos tosin käytiin puvulla. Porfirio on Gabiakin 20 kiloa isompi ja luulen, ettei de Jesuksen vajavainen nogipeli riitä Porfirion kaatoon.

Finaalissa nähdään vajaa 250 kiloa naista. Erona näillä on Gabin pituus ja voimaetu, sekä Gabin spesialisoituminen ADCC-sääntöihin. Porfirion BJJ-peli perustuu pitkälti hyvään lasso guardiin ja hyvään liikkuvuuteen ottaen huomioon naisen painon. Nyt kun pukua ei ole, niin mielenkiintoista nähdä miten Porfirio aikoo otella. Saattaa olla myös ensimmäinen kerta, kun Gabi saa itseään painavamman vastustajan.

Voittaja: Gabi Garcia

Teksti: Tommi Karihtala

Kuva: Jarno Juutinen

Virkailija Jyrki Nurminen

Check Also

CAGE 52 – Liveseuranta

Edellisestä olikin vierähtänyt aikaa! Edellisen kerran Helsingin Kulttuuritalolla oteltiin 10.10.2020 ja silloinkin paikan päälle oli …