Skandaali tatamilla: BJJ-mahtisuvun vesa pahoinpiteli kollegan kisakatsomossa

Ralph Gracie sai aikaan toiminnallaan myrskyn brasilialaisen jujutsun yhteisössä viime viikonloppuna.

Ralph Gracie
Kaikki väännöt eivät aina jää tatamille. Kuva: Jani Mesikämmen.

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt video, jonka perusteella Anaheimin poliisi on aloittanut rikostutkinnan, jossa epäillyn asemassa on yksi lajin suurista nimistä, Ralph Gracie. Asianomistajana epäillylle rikokselle on niin ikään lajilegenda, Flavio Almeida.

Kyseinen video on kuvattu viime viikonloppuna IBJJF:n tämän vuoden World No-Gi Championship -kilpailuissa. Videon perusteella Almeida ja Gracie ovat tatamin reunalla Almeidan valmentaessa omaa ottelijaansa kasvot kohti tatamia. Täysin yllättäin Ralph Gracie hyökkää Flavio Almeidan kimppuun lyömällä tätä kyynärpäällä kasvoihin. Hyökkäyksen johdosta Almeida kaatuu maahan ja myöhemmin on selvinnyt, että häneltä rikkoutui ainakin kolme hammasta pahoinpitelyn seurauksena.

Vahvistamattomien tietojen mukaan Gracie olisi jatkanut lyömistään Almeidan kaaduttua maahan. Teko on tuomittu laajasti BJJ-yhteisössä raukkamaisena ja lajin filosofiaan kuuluvan muiden kunnioittamisen vastaisena. Flavio Almeida edustaa Gracie Barraa ja on yksi tiimin merkittävimmistä vaikuttajista. Hän vastaa Gracie Barran Pohjois-Amerikan toiminnasta. Ralph Gracie puolestaan johtaa toimintaa omalla legendaarisella San Fransiscon South Bayn salillaan.

Tapahtumien taustalla on spekulaatioiden mukaan mahdollisesti muun muassa reviirikiistaa kilpailevien salien välillä. On ollut huhuja siitä, että Gracie Barra olisi aloittanut toimintansa alueella, joka on perinteisesti kuulunut Ralph Gracielle.

Yksi Gracie Barran pitkäaikaisista valmentajista, João Oliveira joutui perhesyiden vuoksi muuttamaan ja samalla vaihtamaan salia kilpailijan riveihin Ralph Gracien salille. Hänen saavuttuaan Gracien salille oli valmentajia liiaksi ja yksi heistä joutui vaihtamaan maisemaa. Hänen (Kurt Osiander) mukanaan lähti paljon oppilaita ja se entisestään ilmeisesti kiristi Ralph Gracien hermoja.

Oppilaiden vaihtaessa salia ja kilpailijan tullessa reviirille alkoi Ralph Graciella ilmeisesti keittää yli. Gracie Barralla laajenemisista Pohjois-Amerikassa vastaa yksi henkilö, Flavio Almeida. Ilmeisesti tämän kehityskulun seurauksena Ralph Gracien viha kohdistui nimenomaan Almeidaan. Lopputulos on nähtävissä alla olevalla videolla.

Video: BJJ World

Selkkauksella saattaa olla vaikutusta monelle taholle

Jotta soppa ei olisi liian selkeä ja helposti ratkaistavissa, taustalla on paljon muutakin. Gracie Barra on maailmanlaajuisesti suurin brasilialaisen jujutsun tiimi ja Flavio Almeida on yksi kolmesta suurimmasta nimestä Gracia Barran sisällä Marcio Feitosan ja Marco Jocan ohella. Lisäksi Flavio Almeida on Ricardo Almeidan veli, joka taasen on suuri vaikuttaja Renzo Gracien tallissa.

Velipoika Ricardo Almeida valmentaa vapaaottelun huippunimiä Renzo Gracien salilla. Näihin nimiin kuuluvat muun muassa UFC-tähdet Frankie Edgar sekä Corey Anderson. Lisäksi hänen opissaan on myös jujutsun supertähtiä, joista esimerkiksi Tom DeBlass ja Garry Tonon nähtiin viime vuonna järjestetyissä ADCC:n lukkopainin MM-kilpailuissa Espoossa.

Kummallisen tilanteesta Flavio Almeidan veljelle Ricardolle tekee se, että hänen työnantajansa Renzo Gracie on puolestaan syytetyn penkille joutuvan Ralph Gracien veli. Voitaneen hyvällä syyllä sanoa, että BJJ-maailmassa ei ole hetkeen nähty moista soppaa.

Gracie Barran tiedote

Gracie Barra on julkaissut tapahtumista oman tiedotteensa. Koko tiedotteen löydät täältä. Tiivistettynä he kuitenkin kehottavat vastuullisesti kaikkia jäseniään pidättäytymään kostosta seuraavaan tapaan:

”This assault is unjustifiable, unethical, and unlawful.

Gracie Barra unequivocally condemns any act of violence and declares to every single one of its team members around the world NOT to resort to violence in retaliation against the aggressors or anyone associated with them.We must remain vigilant and united in supporting the authorities, and trust the justice system will do what is right. Our attorney has confirmed the issuance of a restraining order that prevents the main aggressor from coming near Flavio, his family and Flavio’s places of work.

It is also our sincere hope that the International Brazilian Jiu-Jitsu Federation, the media, and other key players in the Jiu-Jitsu and MMA communities take a strong stance on this matter standing united condemning these individuals and their actions.

During this moment of darkness, let’s be the light that continues to move us forward on our united mission of changing people’s lives for the better by bringing our Jiu-Jitsu for everyone.

Jotta viime viikonlopun tapahtumista ei jäisi pelkästään synkkä kuva, onneksi kilpailuissa tapahtui myös paljon hyvää. Yksi parhaimmista seikoista oli se, että Suomen Anna Hyvärinen voitti lukkopainitaidoillaan pronssia purppuravöissä. Hyvärinen harjoittelee American Top Teamilla Floridassa. Häntä oli sosiaalisessa mediassa ehtinyt pronssimitalista onnittelemaan muiden ohella myös UFC-tähti Joanna Jędrzejczyk.

Teksti: Jyrki Nurminen
Kuva: Jani Mesikämmen

Virkailija Jyrki Nurminen

Check Also

CAGE 52 – Liveseuranta

Edellisestä olikin vierähtänyt aikaa! Edellisen kerran Helsingin Kulttuuritalolla oteltiin 10.10.2020 ja silloinkin paikan päälle oli …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *