Virallinen Lista: TOP 5 toivevapaaottelijat muista lajeista

Virallinen Lista on kiistämätön Totuus mistä tahansa kamppailulajeihin liittyvästä – tai liittymättömästä – asiasta, ilmiöstä tai henkilöjoukosta. Moninaisten kamppailulajien välisten rajojen ylittäminen kulminoituu sekä nykyaikaisen vapaaottelun syntyyn että siihen, miten eri lajien taitajat mittauttavat osaamistaan äärimmäisyystaistelun parissa. Tilastopäällikkö Matti Hirvonen esittää Virallisen Listan viidestä atleetista, jotka olisi antoisaa nähdä vapaaottelun parissa. Petra Olli MMA -kehiin? Kuka sinun toivevapaaottelijasi olisi?

Patra Olli MMA
Petra Olli MMA-kehissä? Sen tilastoanalyytikko haluaisi nähdä. Kuva: UWW.

5. Stark Adder (showpaini)

Varsinkin Japanissa showpaini ja vapaaottelu ovat vahvasti sidoksissa toisiinsa ja kahden erilaisen ilmiön historiallisia yhtymäkohtia riittää. Amerikan ja Japanin markkinoilla on usein nähty showpainijoita vierailemassa vapaaottelun puolella, Suomessa ei niinkään. Huhut kuitenkin kertovat, että suomalaisen showpainin pioneeri hallitsee myös käsikirjoittamattoman kamppailun salat. Stark Adderin Facebook-sivuilta voi katsoa herraa esittelemässä mielikuvituksellisia taistelutekniikoita, mutta varsinkin hänen muille showpainijoilla pitämänsä catch-painivaikutteiset harjoitukset ovat mukavaa katsottavaa. Ammattilaiskehiin ei ehkä heti ole asiaa, mutta onhan meillä hienoja amatööritapahtumia, joihin myös showpainifanit voisivat tämän myötä tutustua.

4. Riikka Kallio (amerikkalainen jalkapallo/sumo)

Varsin raamikas Riikka Kallio on kaiketi ensisijaisesti jenkkifutaaja, mutta palkintokaapista löytyy myös amatöörisumon arvokisamitaleja. Ongelmia toki vapaaotteluun siirtymisen suhteen löytyy, sumo ei kenties ole paras lajitausta vapaaotteluun ja vastustajia Riikan kokoisille naisille tuskin Suomesta löytyy. Mutta ei samankokoisia vastustajia löydy hirveästi maailmaltakaan, joten matka painoluokan huipulle olisi todella lyhyt. Olisihan se hienoa nähdä suomalainen kamppailija Rizin-kehässä Gabi Garciaa vastaan. Jos lyöntipeli olisi kohtuullisessa kuosissa, tuottaisi tämä yhdistettynä jenkkifutiksesta ja sumopainista saatuun tasapainoon ongelmia Garcialle.

3. Elias Kuosmanen (paini)

Iltalehden haastattelussa Suomen suurimpiin painilupauksiin kuuluva Elias Kuosmanen kertoi nuorempana leikitelleensä ajatuksella vapaaotteluun siirtymisestä. Ulkomaalaisten kollegoiden menestys ja ammattilaisotteluiden palkkiot ovat luonnollisesti toimineet houkuttimena. Samassa yhteydessä Kuosmanen tosin tokaisi, että nyt tähtäin on tiukasti painissa, jossa menestystä onkin irronnut. Pieni toivon kipinä vielä jäi, sillä haastattelun loppukaneettina Kuosmanen totesi lajivaihdoksen kiinnostavan, kunhan tarjous on riittävän hyvä. Kyseessä on vielä nuori urheilija ja siirtyminen nyt vapaaotteluun voisi kantaa reilusti hedelmää.

2. Robert Helenius (nyrkkeily)

Robert Helenius on Suomen tunnetuimpia uheilijoita. Nyrkkeilyura on sujunut kansainvälisellä tasolla, tosin nyt joku voisi ehkä uskaltaa väittää uran kääntyneen laskuun. Miksi siis ei voisi kokeilla jotain uutta! Helenius vapaaottelemassa olisi varma kassamagneetti, ainakin vapaaottelun mittapuulla, ja suomalaisen raskaansarjan ollessa varsin ohut, hän olisi käytännössä heti painoluokan lipunkantaja Suomessa. Maailmallakin hänet tunnetaan ja huolella suunniteltu uran alku saattaisi avata ovia myös Suomen oloja kirkkaampiin valoihin.

1. Petra Olli (paini)

Petra Olli on jo kansainvälisesti hyvin menestynyt painija ja kuten Elias Kuosmasen kohdalla todettiin, useat painijat ovat onnistuneet luomaan menestyksekästä uraa vapaaottelussa. Ollin puolella ovat myös sukupuoli ja ikä: naisten vapaaottelussa matka huipulle on lyhempi ja 24-vuotiaalla huippupainijalla sinne olisi vielä hyvin aikaa kiivetä. Mikäli Petra Olli päättäisi nyt vaihtaa painin vapaaotteluun, kiipeäminen huipulle ei olisi pelkästään mahdollista, vaan lähes varmaa.

Teksti: Matti Hirvonen
Kuva: UWW

Virkailija Matti Hirvonen

Check Also

Virallinen lista: Suomalaisen kamppailun salaseurat Top 3

Virallinen Lista on kiistämätön Totuus mistä tahansa kamppailulajeihin liittyvästä – tai liittymättömästä – asiasta, ilmiöstä …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *