Teemu Packalén: ”Vuodenvaihteessa olen kunnossa”

Teemu Packalén on joutunut kuntouttamaan polveaan pitkään, samalla hän on rakentanut fysiikkaharjoitteluaan uuteen uskoon UFC-häkkiin paluuseen valmistautuessaan. Lyyrisen osaston johtaja Jani Mesikämmen suoritti kenttätutkimusta aiheen tiimoilta.

Teemu Packalén
Teemu Packalén harjoittelee jo lajinomaisesti. Kuva: Jani Mesikämmen.

UFC-ottelija Teemu Packalén on ollut pitkään sivussa tositoimista, urheilijan silmin turhauttavan pitkään. Ottelutauko on venähtänyt jo pitkälti toiselle vuodelle viime syksynä otteluaikeet kariuttaneen pahan polvivamman vuoksi. Leikkauspöydällä korjattujen etu- ja sivuristisiteiden kuntouttaminen on ollut hidasta, mutta kesän lämmössä urakka on kääntynyt hiljalleen kohti loppusuoraa.

Vapaaottelijan kesä ei ole kulunut pelkästä lämmöstä nauttiessa, vaan turkulaistaistelija on nautiskellut mahdollisuudesta harjoitella jälleen kunnolla.

”Kuntoutuksen alku sujui aika nopeasti, melko pian pystyin tekemään jotain juttuja, mutta ei mitään oikein kunnolla. Siinä vaiheessa löin hynttyyt yhteen fysiikkavalmentaja Ville Rintalan kanssa ja lähdimme rakentamaan fysiikkaa uudella tapaa polven ehdoilla. Nyt olen vähitellen päässyt lisäämään lajiharjoittelua. Polven liikkuvuuden kanssa tuli välillä takapakkia ja uuden leikkauksen uhka, mutta se on kuitenkin parantunut huolellisella työllä”, Packalén kertaa.

Suurin henkinen voitto pitkässä kuntoutuksessa toistaiseksi on ollut asteittainen paluu lajiharjoittelun pariin. Pelkkiä riemun hetkiä sekään ei kuitenkaan ole tarjonnut.

”Hyvältähän se tietysti tuntuu, mutta toisaalta aika synkältä samalla, kun etenkin painiessa huomaan, miten huonoa tekeminen ja liike tällä hetkellä on. Polvea pitää vielä varoa ja osittain vähän pelkäänkin sitä tietyissä tilanteissa. Olen nyt käynyt kuukauden päivät painimassa, vähitellen on lisätty lajiharjoittelun määrää nyrkkeilyllä ja ihan vaparitreeneillä.”

Teemu Packalén
Ville Rintalan (taustalla) komennossa rakennetaan uudenlaista UFC-ottelijaa. Kuva: Jani Mesikämmen.

Uusi, paranneltu Teemu Packalén

Teemu Packalén on kuukausien mittaisen kuntoutusprosessien aikana hakenut myös muutoin selvää muutosta harjoitteluunsa. Finnfighters’ Gymin tähden fysiikkaharjoittelu oli aiemminkin ammattilaisten käsissä, mutta alkuvuodesta käynnistynyt tiivis yhteistyö Ville Rintalan kanssa on tuonut uudenlaisia elementtejä Packalénin valmentautumiseen. Varovaisen kuntoutusvaiheen jälkeen Packalén on kesän ajan ollut mukana Rintalan vetämässä harjoitusryhmässä, seuranaan muun muassa NHL-tähti Rasmus Ristolainen.

”Teemun kohdalla aloitettiin helmikuussa hommat, silloin keskityttiin ainoastaan kuntoutukseen ja vahvistavaan harjoitteluun. Nyt meillä on kesällä ollut tämä leiri, ja on ruvettu lisäämään kuormaa selvästi. Nyt tiputetaan fysiikkatreeniä vähitellen lähinnä huoltavaksi ja elokuussa lisätään lajitreeniä selvästi”, Ville Rintala taustoittaa.

Fysiikkavalmentaja ei epäröi luvatessaan, että kamppailuyleisö näkee fyysisesti erilaisen UFC-ottelijan, kun aika on kypsä paluulle.

”Teemu on nyt jo uudenlainen pakkaus, muutos on minusta selkeä. Sitä on saatu ihan perusteiden korjaamisella, alkaen ravinnosta ja nesteytyksestä, ja niiden seurauksen palautumisella. Kokonaisuus tulee olemaan vielä kovempi, ei Teemu ole koskaan oheisharjoittelua tehnyt näin paljon. Siihen kun saadaan lajiharjoittelu ja se kestävyys päälle, aika erilainen Teemu sieltä tulee”, Rintala povaa.

Alkukesän aikana harjoittelun painopisteenä on valmentajan mukaan ollut rakentaa kunnon ohella Packalénille luottamusta polvensa kestävyyteen. Syksyn lähestyessä huomiota siirretään lajinomaisen kestävyyden ja irtiottokyvyn hiomiseen. Pitkäkestoinen, jauhava suorituskyky pitää saada ottelemista varten huipputasolle, arvioi Rintala.

Packalén itse vakuuttaa tyytyväisyyttään muutoksiin sekä jo nyt näkyvissä oleviin tuloksiin. Hän huomauttaa fysiikan kehittymisen kantavan hedelmää myös henkisesti.

”Kestävyyttä on ainakin tullut taatusti lisää. Vapaaottelussa tasaisessa matsissa erot alkavat usein tulla esiin vasta, kun toinen hyytyy. Jatkossa ei jää mulla homma ainakaan siitä kiiinni. Myös itseluottamus rakentuu ihan uudella tavalla sen kautta. Kaikki treeni on tehty polvi edellä, mutta jatkuvasti hiotaan nopeutta, räjähtävyyttä ja voimaa. Keskivartaloa ja lantiota on vahvistettu, Villen johdolla jokaisella treenillä on joku tarkoitus, asiat tehdään pelkästään lajia ajatellen”, Packalén iloitsee.

Teemu Packalén
Paluu UFC-häkkiin siintää jo turkulaistähden mielessä. Kuva: Jani Mesikämmen.

#ComePack häämöttää jo horisontissa

Positiivisesta kehityksestä ja suunnitellusti edenneestä kuntoutuksesta huolimatta loukkaantuneen urheilijan urakka on raskas. Kun kilpaileminen ei ole mahdollista ja epävarmuus varjostaa jopa uranäkymiä, kovahermoisenkin kamppailijan kärsivällisyys on koetuksella. Packalén tunnustaa auliisti malttinsa pettäneen usein.

Toisaalta hän on työstänyt henkisen puolen asioitakin säännöllisesti. Elokuussa 2018 hän näkee jo lähitulevaisuuden valoisana.

”Olen turhautunut moneen otteeseen, varsinkin kun on tehty vaikka jalkavoimaa tai olen rimpuillut ekoissa lukkopainitreeneissä. Nyt ollaan kuitenkin jo voiton puolella. Seuraava matsi on tavallaan jo vähän näkyvissä.”

Tosiasia kuitenkin on, että paluu UFC-häkkiin on ajankohtaista kenties vasta vuodenvaihteen jälkeen. Silloin edellisestä, hyvin lyhyeksi jääneestä ottelusta on aikaa lähes kaksi vuotta. Teemu Packalén näkee asian kuitenkin toisin – ennen polvivammaa hän oli lähes täydessä otteluvalmiudessa, vain itse koitos jäi puuttumaan.

”Paluu ei herätä mitään epäilyksiä. Puolan matsi oli niin lähellä ennen loukkaantumista, että tein melkein kaiken muun paitsi ottelin. Sen takia tauko ei tunnu niin pitkältä, omissa silmissä se on syksyllä vuoden verran”, Packalén perustelee.

Muiltakin osin Packalénin suunnitelmat alkavat vaikuttaa selviltä. Ellei takaiskuja enää tule ja lajiharjoittelun määrä kantaa hedelmää odotetusti, turkulainen aikoo nostaa kierroksia selvästi syksyn tullen. Taustajoukkojen kanssa kalenteriin on myös sommiteltu merkintöjä kovatasoisesta leirittäytymisestä maailmalla.

”Joku ulkomaan leiri on kaavailuissa. Vähän pidempi reissu valmentaja Harri Nivan kanssa myöhemmin syksyllä, kun olen valmis kovaan lajitreeniin. Ruotsissa käyn myös varmasti lyhyempiä pätkiä hakemassa kovia eriä”, Packalén tuumaa.

Jokainen huippu-urheilija tarvitsee lopulta konkreettisia tavoitteita. Missä on ”Pacun” maalitaulu tällä hetkellä, milloin kamppailukansan odottama #ComePack muuttuu todellisuudeksi?

”Vuodenvaihteessa haluan olla kunnossa, se on ollut mulle pitkään kiintopiste. Lopullinen matsin ajankohta voi sitten olla muuta, mutta nälkä alkaa olla sitä luokkaa, ettei sillä ole paljon väliä. Vähitellen alkaa taas olla sellainen olo, ettei mua pysäytä mikään”, Teemu Packalén linjaa.

Teksti & kuvat: Jani Mesikämmen

Virkailija Jani Mesikämmen

Check Also

Bellator London: Kuinka suomalainen Kent Kauppinen oikein on?

Ylilyönti-podcastin videolla Bellator ottelija Kauppinen kertoo sukutaustastaan. Kuten nimestä voi päätellä, brittiläisen Bellator-ottelija Kent Kauppisen …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *