Shakkimatti! Sakari Lähderinne iski maailmanmestariksi älyllään

Suomen Sakari Lähderinne on shakkinyrkkeilyn tuore maailmanmestari!

Sakari Lähderinne ja shakkinyrkkeilyn innovattori Iepe Rubingh. Kuva: Tero Weckroth.

Suomen Shakkinyrkkeilyklubia edustava Sakari ”Sakkematti” Lähderinne on voittanut shakkinyrkkeilyn MM-kultaa alle 75 kiloisten sarjassa Intian Kalkuttassa. World Chess Boxing Organization -liiton järjestämien arvokisojen finaalissa aiemmin ammattinyrkkeilijänäkin kunnostautunut Lähderinne kukisti venäläisen vastustajansa tiukan kamppailun jälkeen lopulta shakkilaudalla.

Lähderinteen MM-kulta on ensimmäinen suomalaisen saavuttama shakkinyrkkeilyn arvoskisamitali. Iisalmelta lähtöisin oleva Sakari Lähderinne on nyrkkeilijänä menestynyt amatöörinä SM-tasolla ja ammattilaisena hän on kerännyt kahdeksan ottelun tahrattoman voittosaldon. Pugilistin taitojen ohella hänet siivitti maailmanmestaruuteen ahkerointi shakkiopintojen parissa, Lähderinteen yksityisopetuksesta kisojen alla vastasi Pekka Simula.

Shakkinyrkkeily on kamppailulaji, jossa joka toinen kolmeminuuttinen erä otellaan pelaamalla shakkia ja joka toinen nyrkkeillen. Ottelu voi päättyä shakkimattiin, pelaajan shakkisiirtoihin käytettävän ajan loppumiseen, tyrmäykseen, tuomarin päätökseen nyrkkeilyerän aikana tai vastustajan luovuttamiseen shakki- tai nyrkkeilyerän aikana.

Lajin alkuperä on sarjakuvataitelija Enki Bilalin teoksessa Kylmä päiväntasaaja (1992). Performanssitaiteilija Iepe Rubingh toi shakkinyrkkeilyn sarjakuruuduista reaalimaailmaan vuonna 2003. Samana vuonna järjestettiin myös lajin ensimmäiset MM-Kisat. Suomen ensimmäinen shakkinyrkkeilyseura, Suomen shakkinyrkkeilyklubi ry perustettiin vuonna 2014 Helsingissä. Lajin harrastajia löytyy myös Turusta ja Tampereelta.

Lue lisää lajista: Finnish Chessboxing Club

Teksti: Matti Hirvonen
Kuva: Tero Weckroth

Virkailija Jani Mesikämmen

Check Also

CAGE 52 – Liveseuranta

Edellisestä olikin vierähtänyt aikaa! Edellisen kerran Helsingin Kulttuuritalolla oteltiin 10.10.2020 ja silloinkin paikan päälle oli …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *