Euroopan mestari Janika Antinmaa tähtää jo nälkäisenä MM-häkkiin

Vapaaottelun Euroopan mestari Janika Antinmaa suoriutui virheettömästi EM-kisoista, myös vitsinkerronnan saralla. Virastomestari Jyrki Nurminen raportoi.

Janika Antinmaa lunasti kultatavoitteensa EM-kisoissa. Kuva: Jarno Nurminen.

Kun 31-vuotias nokialainen Janika Antinmaa aloitti matkansa kohti Romanian Bukarestissa käytäviä vapaaottelun EM-kilpailuja, tuskin moni kamppailun ystävistä vielä häntä kovin hyvin tunsi. Nyt tilanteen on syytä muuttua, sillä Antinmaa palasi Suomeen Euroopan mestarina.

Ensimmäisissä kansainvälisissä arvokisoissaan Antinmaa voitti kaikki kolme otteluansa ja finaalin vieläpä ensimmäisessä erässä vakuuttavasti kuristuksella. Virastomestari Jyrki Nurmisen tutkan alla Antinmaa tietenkään ei ollut päässyt lentämään, vaan heti kultahumun hälvettyä Antinmaata odotti Kamppailuviraston hyväksymä kysymyspatteristo sekä selvitysvaatimus matkan tapahtumista.

Voitit amatöörien kärpässarjan (-56,7kg) Euroopan mestaruuden juhannuksena. Mikä mahdollisti näin kovan suorituksen? Onko sinulla tunnustettavaa Kamppailuvirastolle?
”Kyllähän sitä vielä vähän itsekin hämmästelee, että pystyin siihen. Minulla oli poikkeuksellisen hyvä valmistautuminen. Kotisalilla harjoittelun lisäksi sain vierailla paljon muilla saleilla lähellä omaa kokoani olevien taitavien tyttöjen kanssa. Samalla sain oppia erilaisilta huippuvalmentajilta.”

”Kotisalini WFC Warriorsin valmennuksessa Jarno Nurmisen, Henri Prinzin ja J-P Pietiläisen opissa on tarttunut paljon hyvää tekemiseeni. Erityiskiitos vielä Jani Seppälälle, joka uurastaa kanssani uskomattomia määriä pyyteettömästi sekä miehelle voiton avaimieni takana, eli painiguru Jari Olmalalle. Lisäksi meillä on Suomen vaparityttöjen kanssa erittäin hyvä meininki ja ollaan pidetty muutamat tyttöjen leirit muun muassa FFG:llä, GB Gymillä ja Sisu Gymillä. Kun joukko taitavia ja kehittyviä tyttöjä kokoontuu usein samaan kaupunkiin ja alkaa harjoittelemaan, siitä seuraa mestaruuksia ja huonoa huumoria.”

Mikä oli ratkaisevaa kisaviikon aikana?
”En kertaakaan laittanut ajatuksia sille, jaksanko. Mielessä oli vain voittaminen ja mikään muu ei ollut vaihtoehto. Otteluihin valmistauduttiin yksi kerrallaan. Ottelun jälkeen tärkeää oli tietysti hyvä palautuminen. Hotellissamme oli loistavat olosuhteet ja palautumisen kannalta parasta oli huikea saunaosasto. Menimme joka ilta porukalla poreammeeseen lillumaan, uimaan ja saunomaan. Se oli loistava yhdistelmä fyysisen ja henkisen palautumisen kannalta. Lisäksi oli vielä yksi salainen ase, meillä oli reissussa aivan huikea tiimi! Porukan tuki yhdistettynä huumoriin oli oleellinen osa menestymistä.”

Mestaruuden arvoinen hymy nokialaisittain. Kuva: IMMAF.

Toinen tavoitteistasi oli kertoa ”pari hyvää vitsiä”. Koetko onnistuneesi?
”Reissuhan oli myös sillä tavalla todella onnistunut, että vitsit oli aika timanttisia, vaikka itse sanonkin. Uskon, että kaikki mukana olleet tämän voivat allekirjoittaa. Enkä mitenkään halua kehuskella, mutta koska yleensä noin pitkällä reissulla tulee edes jotain huteja, mielestäni säilytin moitteettoman rekordin senkin osalta.”

Miltä tuntui lähteä EM-finaaliin, kun kaksi aiempaa otteluasi oli oteltu täyteen aikaan ja palautumisaikaa jokaisen ottelun välissä oli vain vuorokausi?
”Ottelut oteltiin yksi kerrallaan ja se vaan oli niin itsestään selvää, että ne pitää hoitaa, ettei sitä edes ajatellut. Lisäksi sen tiesi, että matsin aiheuttama adrenaliini pitää hereillä ja kropan liikkeellä. Olin myös onnekas, että selvisin otteluista ilman vammoja. Palauduin mielestäni yllättävän hyvin otteluiden välissä. Palautumisen kannalta oleellisessa osassa oli loistavat Puhdistamon lisäravinteet ja iltakylpemiset. Jätin myös aamuksi jonkun verran painoa hikoiltavaksi, ja kun ennen kuutta aamulla vähän jumppailee, keho herää mukavasti.”

Finaalissa pääsit vastustajasi selkään ja kaivoit nopeasti takakuristuksen. Vaikutti siltä, että voitto sai aikaan voimakkaan tunneryöpyn. Mitä se sinulle merkitsi?
”Olihan se todella hieno hetki. Ennen finaalia mietin, mikä olisi siisteintä mitä ottelussa voisi tapahtua. Mietin, että hienointa olisi lopettaa kamppailu ensimmäisessä erässä viemällä kaveri mattoon, siitä käsi kaulalle ja takakuristus. Sitten kun matsin ensimmäisessä erässä asiat etenevät kutakuinkin noin, tunnet taputuksen, tuomari tulee väliin ja tajuat että voitit Euroopan mestaruuden, niin olihan se sellanen “mitä helvettiä just tapahtui” -hetki.”

”Hetkellisesti olet ylpeämpi itsestäsi ja koko kilpailuissa suoriutumisestasi kuin koskaan ennen elämässäsi. Sillä hetkellä viikon stressi vain purkautui, itkuhan siitä tuli. Se tunteellisuus hämmensi vähän itseänikin, mutta samalla kertoo ehkä myös siitä, kuinka paljon saavutus merkitsee. Tai sitten se kertoi siitä, että olen herkkis. Tietenkin voittaminen merkitsi minulle myös yhden urheilun huippuhetken kokemista. Se tunne, kun nouset ylimmälle korokkeelle Suomen lippu harteillasi kuuntelemaan Maamme-laulua. Sanoin kuvaamaton hetki, jota en varmasti unohda koskaan!”

Nyt kun asettamasi kultatavoite on saavutettu, mikä on seuraava askel urallasi?
”EM-kisat oli varmistus sille, että vapaaottelu todellakin on sitä mitä haluan tehdä. Nyt tiedän, että minusta on siihen. Kilpailuista jäi aivan järjetön nälkä. En ole vielä taidoiltani lähelläkään haluamaani, ja kun katsoin omat otteluni, kyllähän sieltä ensimmäisenä pisti silmään kehityksen paikat. En malta odottaa, että pääsen harjoittelemaan niitä asioita. Seuraava isompi tavoitteeni siintää marraskuulla Bahrainin MM-kisoissa.”

Teksti: Jyrki Nurminen
Kuvat: Jarno Nurminen, IMMAF

Virkailija Jyrki Nurminen

Check Also

Bellator London: Kuinka suomalainen Kent Kauppinen oikein on?

Ylilyönti-podcastin videolla Bellator ottelija Kauppinen kertoo sukutaustastaan. Kuten nimestä voi päätellä, brittiläisen Bellator-ottelija Kent Kauppisen …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *