CAGE 50 – Juhlatapahtuman tunnelmat hetki hetkeltä

Suomen kiistatta menestyksekkäin ja suurin vapaaotteluorganisaatio on saavuttanut jo kunnioitettavan 50:en tapahtuman rajapyykin. Nykyisellään Cage-organisaation ensimmäinen tapahtuma oteltiin vuoden 2013 syksyllä. Siitä lähtien Cage-tapahtumat ovat kasvattaneet suosiotaan ja nykyisessä muodossaan myyneet tapahtumapaikasta riippumatta lähes poikkeuksetta loppuun. Cage 49 oli ensimmäinen tapahtuma, joka oli ostettavissa Fight Network – palvelusta ja uutuutena juhlatapahtumaan oli saatu mukaa Viaplay, jonka kautta Cage-tapahtumat on jatkossa katseltavissa Viaplay Fighting-paketin lunastaneille.

Viidenteen kymmenteen tapahtumaan ottelukortille oli kasattu kaikkiaan yhdeksän toinen toistaan kovempaa otteluparia, joista kaikkiin oli saatu kotimainen päätähti. Janne ”Jamba” Elonen-Kulmalalta operoitiin jo pitkän aikaa vaivannut olkapää ja toipuminen piti hänet poissa kehistä lähes puolentoista vuoden ajan. Myös Patrik Kapasella oli takanaan miltei vuoden ottelutauko. Porin ylpeys Jesse Urholin lähti hakemaan jo kuudetta perättäistä voittoaan ammattilaiskehissä. Vastaan hänelle oli löydetty jenkkiläinen, vahvan painitaustan omaava Dante Schiro.

Alta jälleen tuttuun tapaan luettavissa viralliset ja äärettömän oikeat otteluanalyysit lopputuloksineen.

 

57,0 kg, Chamia Chabbi vs. Naomi Tataroglu (NED)

Illan ensimmäisessä ottelussa tamperelainen Chamia Chabbi kohtasi hollantilaisen kovan tappelijan Naomi Tataroglun. Chabbi ottaa häkin keskustan haltuunsa ja lähtee rohkeasti tekemään aloitteita. Tataroglu potkii alas, mutta Chabbi torjuu vastaa lyönneillä. Ensimmäinen erä mennään kokonaan pystyssä. Erän lopulla Tataroglu saa kovan lyönnin perille ja Chabbin nenästä alkaa vuotaa verta. Chabbi on vahvempi erän alussa, mutta loppupuolella vastustaja pääsee hienoisesti niskan päälle.

Toiseen erän alkuun Tataroglu lähtee jatkamaan alapotkujaan ja saakin pari kovaa osumaa kipeän näköisesti perille. Chabbi pyrkii pitämään keskustan hallinnassaan, mutta Tataroglu ei anna periksi. Taraoglu jatkaa alapotkujaan ja erän puolivälissä perille menevä kova osuma vaikuttaa Chabbin liikkeeseen ratkaisevasti. Chabbi ei kuitenkaan lähde hakemaan alasvientiä, vaan pitää ottelun pystyssä. Erää on jäljellä reilu minuutti, kun kova alapotku yllättää Chabbin ja tämä kaatuu selälleen. Tuomari tekee ratkaisunsa ja päättää ottelun siihen.

Voittaja: Naomi Tataroglu, 2. erä 3:48, TKO.

61,2 kg, Tuomas Grönvall vs, Artemij Sitenkov (LIT)

Illan toisessa kamppailussa Tuomas Grönvall kohtasi liettualaisen Artemij Sitenkovin. Grönvall vie ottelun heti mattoon ja pääsee half guardiin. Grövall vaihtaa guardiin, joka on selkeästi toimivampi positio pitkäkätistä Sitenkovia vastaan. Erän lopulla Grönvall lähtee myllyttämään ja ehtii moukaroida vastustajaansa noin parin kymmenen sekunnin ajan. Sitenkov saa kuitenkin puolustauduttua sen verran, että erä ehtii loppuun asti.

Toinen erä alkaa vahvassa Grönvallin hallinnassa. Kova etukäden lyönti horjuttaa Sitenkovia ja Grövall jatkaa alasviennillä. Erän alku on käytännössä toisinto ensimmäisestä erästä ja Grönvall pysyy päällä. Erä on vanhentunut reilun kolme minuuttia, kun Grönvall lähtee hakemaan ratkaisua iskuilla. Tilanne kuitenkin raukeaa, kun Sitenkov onnistuu luikahtamaan ylös. Grönvall päättää erän matossa sivupositiossa ja osuu sieltä muutaman kipeän näköisen polvipotkun Sitenkovin kylkeen.

Kolmannen erän alku jatkaa samalla linjalla. Grönvall kaataa vastustajansa ja päätyy jälleen sivupositioon. Grönvall tarjoilee kovia polviosumia Sitenkovin kylkeen ja vaihtelee aktiivisesti asentoa puolustuksen mukaan. Erän päätteeksi Grönvall saa vielä pari kovaa lyöntiä perille, mutta ne eivät tuo ratkaisua. Grönvall on kuitenkin erän ja sitä kautta ottelun selkeä voittaja:

Voittaja: Tuomas Grönvall, kaikin tuomariäänin.

70,3 kg, Patrik Kapanen vs. David Jacobsson (SWE)

Illan kolmannessa ottelussa Primus Fight Teamin Patrik Kapanen kohtasi ruotsalaisen David Jacobssonin. Selvästi ulottuvampana ottelijana Jacobsson ottaa keskustan hallintaansa. Kapanen ei kuitenkaan lähde pakittelemaan, vaan ajaa vastustajan väkisin häkkiä vasten. Lyhyen pystypainin jälkeen Jacobsson kaataa Kapasen maahan, mutta kääntyy hetkeksi alle. Jacobsson saa ensin sidottua Kapasen käden ja ujutettua jalkansa tämän kaulan ympärille. Ote on kova, eikä Kapanen saa itseään irti. Kuristus pitää ja kehätuomarin on pakko keskeyttää ottelu. Voitto länsinaapuriin.

Voittaja: David Jacobsson, 1. erä, 2:22, reverse triangle choke.

65,8 kg, Markus Rytöhonka vs. Robert Nyström (SWE)

Illan neljännessä ottelussa helsinkiläinen, aggressiivisesta pystyottelustaan tunnettu Markus Rytöhonka kohtasi ruotsalaisen matto- ja kuristusspelialisti Robert Nyströmin. Nyström osuu kovalla lyönnillä, mutta Rytöhonka saa vietyä ottelun alas päätyen guardiin. Nyström saa napattua giljotiinin kiinni, mutta Rytöhonka saa puolustettua ja käännettyä itsensä takaisin guardiin. Nyström pääsee jälleen ylös ja hakee Rytöhongan kaulaa jatkuvasti. Rytöhonka ei kuitenkaan anna periksi, vaan toistaa alasviennin. Erää on jäljellä reilu minuutti, kun Nyström vie ottelun mattoon. Erän lopulla tilanteet ja positiot vaihtuvat ahkerasti ja Nyström on lähellä saada ottelun poikki ensin giljotiinilla ja heti perään takakuristuksella. Rytöhonka kuitenkin kestää.

Rytöhonka vie heti ottelun mattoon, mutta Nyström pääsee nopeasti ylös. Helsinkiläinen toistaa alasviennin, mutta pää on jälleen Nyströmin kainalossa. Erää on jäljellä pari minuuttia, kun Rytöhonka saa kovan koukun perille, mutta Nyström kestää ja vie heti mattoon. Nyström on kuitenkin niin hengästynyt, että ei kykene tekemään matossa juuri muuta, kun yrittämään muutamia heikkoja lyöntejä. Ottelun ratkaisu jää kolmanteen erään.

Rytöhonka pyyhkäisee heti erän alkuun komeasti jalat vastustajan alta ja pääsee päälle. Rytöhongalla on hyvä positio, mutta virta ei tahdo riittää koviin kontrolloituihin iskuihin. Rytöhonka saa kunnolla myllyn pyörimään vasta viimeisellä minuutilla. Useiden kovin iskujen jälkeen, Rytöhonka kääntää itsensä takakuristukseen, mutta tilanne raukeaa vain hetkeä ennen erän päättymistä. Lopputulos jää tuomareiden arvioitavaksi.

Voittaja: Markus Rytöhonka, kaikin tuomariäänin.

70,3 kg, Toni Lampinen vs. Sebastian Santana (ESP)

Illan viidentenä otteluna oli raumalaisen Toni Lampisen ja espanjalaisen Sebastian Santanan kohtaaminen. Lampinen lähtee hyökkäämään sähäkästi ja osuu heti vartalolyönnillä. Lampinen jahtaa liukasliikkeistä vastustajaansa ympäri häkkiä ja osuu tasaiseen tahtiin alapotkuilla samalla puolustaen vastahyökkäykset. Ensimmäinen, kokonaan pystyssä oteltu erä on tasainen, mutta Lampinen on jonkin verran aloitteellisempi ja osuu paremmin.

Lampinen puolustaa hyvin Santanan alapotkut ja osuu itse vastaan. Santana on huomattavasti ulottuvampi, mutta Lampinen liikkuu hienosti alta pois ja vastaa nopeilla lyönneillä ja alapotkuila. Toinen erä on myös tasainen, eikä voittajaa ole helppo arvioida. Erän loppu kääntää tilanteen kuitenkin Lampisen kulmaan.

Kolmannessa erässä nähdään ensimmäinen alasvienti, kun Santana saa Lampisen kaadettua ristiinlyöntilanteen päätteeksi. Tilanne päättyy, kun Lampisen onnistuu potkaista itsensä takaisin pystyyn. Santana ajaa Lampisen uudelleen häkkiä vasten, mutta Lampinen saa Santanan pään kainaloonsa. Lampinen heittää selälleen ja pää pysyy kovassa otteessa kainalossa. Ote kiristyy ja hetken kuluttua Santanan on pakko taputtaa itsensä ottelun häviöön

Voittaja: Toni Lampinen, 3. erä, 2:15, giljotiinikuristus.

61,2kg, Janne ”Jamba” Elonen-Kulmala vs. Konstantin Enev (BUL)

Odotetussa paluuottelussa Jamba kohtasi bulgarialaisen Konstantin Enevin. Jamba lähtee iskemään ja shoottaa perään, mutta Enev nappaa pään kainaloon. Ote pitää kauan, mutta Jamba pääsee irtautumaan otteesta. Lyhyen mattoväännön jälkeen Jamba pääsee hyvään positioon ja saa hetken levättyä ja samalla lyötyä sopivan paikan tullen. Pitkästä Enevin kuristuksesta huolimatta, Elonen-Kulmala vie erän nimiinsä.

Jamba aloittaa erän erittäin vahvasti. Jamba iskee ja ja shoottaa, tilanteessa ilmeisesti Jamban polvi osuu sääntöjen vastaisesti Enevin päälakeen ja ottelulle otetaan aikalisä. Lääkäri tutkii pitkään Eneviä ja lopputulema on, että ottelu keskeytetään yleisön buuatessa päätöstä.

Voittaja: Ratkaisematon

80,0 kg, Olli Santalahti vs. Flavio Pina De Sousa (BRA)

Illan seitsemäs ottelu käytiin Finnfighters Gymiä edustavan Olli Santalahden ja brasilialaisen Flavio Pina De Sousan välillä. Santalahti lähtee hyökkäämään, mutta Pina iskee kovalla takakäden lyönnillä vastaan. Santalahti yrittää shootata, mutta Pina kääntää itsensä päälle. Santalahti kuitenkin livahtaa takapuolelle ja käy kiinni Pinan jalkaan. Ote on heti todella kova ja tilanne päättyy hetkessä Pinan taputukseen. Polvilukkolopetus turkulaiselle reilussa minuutissa.

Voittaja: Olli Santalahti, 1. erä 1:10, polvilukko.

— MAIN EVENTS–

77,1 kg, Jesse Urholin vs. Dante Schiro (USA)

Illan kahdeksannessa ja samalla toisessa pääottelussa porilainen Jesse Urholin kohtasi vahvan painitaustan omaavan jenkki Dante Schiron. Urholin on voittanut kaikki viisi ammattilaisotteluaan ennen täyttä aikaa. Ennen siirtymistään vapaaottelunpariin, porilainen on voittanut brassijujutsussa lähes kaiken voitettavissa olevan. Odotettavissa oli siis ratkaisuhakuinen mattokamppailu.

Urholin lähtee hakemaan heti alasvientiä, mutta Schiro puolustaa ensimmäisen yrityksen. Toinen yritys kuitenkin tuottaa tuloksen, mutta Urholin päätyy huolestuttavaan positioon, kun Schiro saa käden kiinni. Tilanne kuitenkin raukeaa ja Urholin pääsee kierähtämään selkään. Porilainen hakee käsiä takakuristukseen, mutta jenkki puolustaa taidokkaasti. Urholin pääsee lyömään back mountista muutaman raskaan osuman ja pitää lopun erää Schiroa otteessaan.

Toisen erän alkuun Urholin ajaa vastustajan kiinni häkin seinää ja hakee väkisin alasviennin. Schiro ottaa kovan giljotiinin kiinni, mutta Urholin pääse irti. Toinen alasvienti päättyy Urholinin kannalta huonosti ja Schiro pääsee niskan päälle. Urholin nostaa ottelun ylös, mutta Schiro roikkuu porilaisen kaulassa kiinni. Toinen erä menee Schirolle.

Viimeiseen ja ratkaisevaan erään Urholin lähtee painavilla lyönneillä. Perään porilainen tarjoilee kovia alapotkuja. Schiro ajaa Urholinin häkkiä vasten, mutta tämä onnistuu kääntämään itsensä pois alta. Pystypainissa tilanteet vaihtelevat ja Urholin hakee alasvientiä. Molemmat ovat väsyneitä, eikä ratkaisuun riitä kummallakaan enää voimia. Ottelu menee täyteen aikaan ja lopputulos jää tuomareiden ratkaistavaksi.

Voittaja: Jesse Urholin, kaikin tuomariäänin.

65,8 kg, Edward Walls vs. Sten Saaremäe

Illan pääottelussa toisensa kohtasivat Team East Frontia edustava Edward Walls ja virolainen Sten Saaremäe. Saaremäe on hävinnyt kuudesta ammattilaisottelustaan ainoastaan yhden. Wallsilla taas oli taustallaan yhdeksän voittoa ja neljä tappiota.

Walls ottaa keskustan hallintaansa ja osuu heti kovalla takakäden lyönnillä. Walls tarjoilee kovin kiertopotkun, joka osuu vastustajaan kaataen tämän. Lappeenrantalainen saa kovia osumia toisensa jälkeen perille, mutta Saaremäen tahti ei siitä hidastu. Kova etukäsi yllättää Saaremäen ja tämä horjahtaa selälleen. Walls huomaa tilaisuutensa tulleen, mutta ei saa iskujaan kunnolla osumaan. Erän viimeinen minuutti ei tuo otteluun ratkaisua.

Toisen erän tapahtumat puuttuuvat yhteysvirheen vuoksi.

Kolmas ja ratkaiseva erä käynnistyy ja Walls vie ottelun nopeasti mattoon. Saaremäe pääsee ylös ja kääntää Wallsin häkkiä vasten. Saaremäe antaa kipeän näköisiä polvipotkuja Wallsin reiteen ja kierähtää selkään. Saaremäe roikkuu kuitenkin matkassa, eikä kolmaskaan erä katkaise ottelua kesken. Ratkaisu jää tuomareille.

Voittaja: Edward Walls, tuomareiden enemmistöpäätöksellä.

 

Kuva: CAGE – MMA Finland

Teksti: Tuomas Piispanen

 

 

 

Virkailija Tuomas Piispanen

Check Also

CAGE 52 – Liveseuranta

Edellisestä olikin vierähtänyt aikaa! Edellisen kerran Helsingin Kulttuuritalolla oteltiin 10.10.2020 ja silloinkin paikan päälle oli …