Virallinen Lista: 2019 Sedät jaksoi heilua Top 5

Virallinen Lista on kiistämätön Totuus mistä tahansa kamppailulajeihin liittyvästä – tai liittymättömästä – asiasta, ilmiöstä tai henkilöjoukosta. Tällä kertaa omituisten asioiden tutkimusosaston johtaja Matti Hirvonen listasi vuodelta 2019 otteluita, joissa ottelijoiden virkaikä oli huomion arvoinen asia.

MTV Finland Bellator
Fedor jaksaa heilua. Kuva: Bellator MMA.

Kun veri on myrkyttynyt, on kamppailemista vaikea lopettaa. Tämän varmaan on jokainen fanikin pystynyt toteamaan, vaikka ei oma veri olisikaan myrkyttynyt. Myös vuonna 2019 moni jo parhaat päivänsä nähnyt kehäkonkari jatkoi ottelemista, ja mikä parasta, he tekivät sen toisiaan vastaan.
  

5. Travis Fulton vs. Shannon Ritch

Road to M-1 USA 2

42-vuotias Travis ”The Ironman” Fulton ei ehkä ole urallaan voittanut mahtavia titteleitä, mutta kuuluu silti jos ei ihan legendoihin, niin ainakin vapaaottelun kulttihahmoihin. Herra Fulton on tähän mennessä otellut urallaan hämmästyttävän 257-54-10 listan. Lienee sanomattakin selvää, että kukaan ei ole urallaan otellut vastaavaa määrää ammattilaisotteluita. Fultonin ensimmäinen ottelu on kirjattu päivämäärälle 26.7.1996 ja viimeisin päivämäärälle 4.4.2019, jolloin vastaan aseteli Sahnnon Ritch Road To M-1 USA 2 -tapahtumassa.

Shannon ”The Cannon” Ritch, 49, ei nyt yli kolmeasataa ottelua ole kerennyt ottelemaan, mutta tämä BJJ:n mustavyö ja muun muassa kyseenalaisen Blackwater-firman hommissa työskennelleen Ritchin ottelulista 57-88-0 kielii siitä, että monessa on oltu mukana. Kanuuna-Shannon yritettiin myös saada Suomeen ottelemaan ammoisissa Fight Festivaleissa, mutta kaiken maailman lentoaikataulut ja Irakiin lähdöt esti suunnitelmat.

Itse Fultonin ja Ritchin kohtaaminen näytti siltä, miltä 90 elettyä vuotta ja yli 450 oteltua ottelua voi olettaakin kehässä näyttävän. Alkuun yllätävän sulavalta näyttänyt psytyottelu vaihtui jo ensimmäisessä erässä tallusteluksi ja kankeaksi pystypainiksi. Toisen erän alussa Fulton yllättäen pisti kunnon lyöntimyllyn käyntiin, jonka johdosta ottelu ajautui nopeasti kanvesiin, jossa jujutsumestari Ritch pian taputti Fultonin väkevälle kyynervarsikuristukselle.

4. Frank Mir vs. Roy Nelson

Bellator 231: Mir vs. Nelson 2

UFC:n raskaansarjan veteraaniottelijat Frank Mir (19-13-0) ja Roy Nelson (23-18-0) kohtasivat ensimmäisen kerran vuonna 2011 UFC 130 -tapahtumassa. Tällöin voittajaksi selvisi Frank Mir tuomareiden päätöksellä. Jostain syystä Bellator näki hyväksi ideaksi järjestää uusintaottelun. Herrojen toiseen kohtaamiseen 40-vuotias entinen UFC:n raskaansarjan mestari Frank Mir saapui neljän ottelun tappioputkessa. 43-vuotias Nelson puolestaan oli kerännyt itselleen vain kolmen ottelun tappioputken, edellisen tappion ollessa helmikuulta 2019 45-vuotiaalta Mirko Filipovićilta ottelussa, joka myös oli vahva ehdokas tälle listalle.

Kun kaksi ikääntynyttä BJJ mustaa vyötä kohtaa, on lopputuloksena luonnollisesti tylsä ja kankea potkunyrkkeilymatsi. Pystyottelussa paremmin pärjäsi Frank Mir, joka ottelun aikana onnistui potkaisemaan Nelsonia varmaan kaksikymmentä kertaa sisäreiteen, yhden vain osuessa munille. Ottelun ainoa alasvienti nähtiin, kun ottelua oli jäljellä noin 10 sekuntia. Tämä ei kuitenkaan pelastanut kaadon suorittanutta Nelsonia, joka taas joutui taipumaan Mirin ja tuomareiden edessä.

3. Tito Ortiz vs. Alberto Rodriguez

Combate 51: Tito vs. Alberto

Ajoittain ottelujärjestäjät onnistuvat kaivamaan naftaliinista yllättäviä nimiä – melko usein myös olisi ehkä voinut jättää kaivamatta. Tosin se kaivelu saattaa tuoda myös näkyvyyttä. Combate Americans on promootiona valinnut kohderyhmäkseen Amerikan espanjaa puhuvan väestöryhmän ja tätä kautta pyrkineet nappaamaan isohkon siivun vapaaottelussa liikkuvista kultakolikoista. Tietenkin rahan anasaitsamista helpottaa näkyvyyden saaminen.

Tito Ortiz on nimi, jonka jokaisen vähänkään pidempään vapaaottelua tai edes vain UFC:tä seuranneen tulisi tuntea. Lempinimeä Huntington Beach Bad Boy tottelva Ortiz on UFC:n Hall Of Famen jäsen ja entinen kevyenraskaansarjan mestari. Vaikka UFC ja glooria on ehkä jo taakse jäänyttä elmää, on 44-vuotias Ortiz pitänyt ottelutuntumaa yllä ottelemalla edelleen silloin tällöin. Muun muassa 2018 Tito Ortiz sai vihdoin voiton jo kauan sitten parasta ennen -päivämäärän ohittaneesta Chuck Liddellistä.

Mutta ei yksi ottelija otteluparia muodosta, joten Combate Americans päätti kaivaa sieltä naftaliinista myös entisen mannekiininsa, Pride-veteraani Alberto Rodriguezin. 42-vuotias Rodriguez otteli kaksi ottelua Pride FC:n riveissä häviten vuosina 2003 ja 2004 konkariotteijoille Kazuhiro Nakamuralle ja Mirko Filipovićille. Ihan tuntemattomuus Rodriquez ei kuitenkaan ole, sillä hän saavutti ensimäisenä meksikolaisena showpainipromootio WWE:n mestaruuden. Eikä se sivutoiminen vapaaottelu-urakaan kahteen otteluun päättynyt, lopullisen listan ollessa 9-6-0.

Itse ottelussa ei Rodriquezin meriiteistä paljoa iloa ollut. Ortiz muilutti showpainilegendaa painilla ja lyönneillä ja lopulta kuristi alistuneen Rodriquezin takakuristuksella ensimmäisessä erässä.

2. Fedor Emelianenko vs. Quinton Jackson

Bellator 237: Fedor vs. Rampage

Kun heittelee ilmoille fraaseja kuten Fedor, Rampage, Japani, Saitama ja uusivuosi, tulee monelle vapaaotteluniilolle mieleen japanilaisen vapaaottelun kulta-ajat ja kenties unelmakohtaaminen, joka vain toteutui yli kymmenen vuotta liian myöhään. Fedor Emelianenko on kenties vapaaottelun historian myyttisin hahmo ja entinen raskaansarjan kuningas, joka kymmenvuotisen hallitsijakautensa aikana kaatoi useita legendoja silloisessa ykköspromootio Pride FC:ssä. Quinton ”Rampage” Jackson taas oli vapaaottelun paha poika, joka hurjine slämmeineen ja erikoisine käytöstapoineen herätti pelkoa ja ihailua kanssaihmisissä. Pride FC:n kaaduttua, alkoi myös edellä mainittujen herrojen alamäki. Fedor jäi laiturille odottelemaan, kun UFC-juna vei lajin vetovoimaisimmat tähdet. Rampage onnistui jatkamaan UFC:ssä hetken aikaa uraansa, kunnes uudet urhot ajoivat ohi.

Kun ennenkin vanhojen partojen välisissä kohtaamisissa kunnostautunut Bellator järjesti ensimmäisen tapahtumansa Japanissa Saitama Super Arenalla vuoden viimeisenä viikonloppuna, ei ollut kovin yllättävää, että pääottelussa kohtasivat Fedorin ja Rampagen kaltaiset lajilegendat. Tosin ehkä olisi voinut jäädä kohtaamatta. Fedorin ulkomuoto 43-vuotiaana, ei ollut radikaalisti muuttunut kulta-ajoistaan – näyttihän hän jo silloin kulmapubista revityltä – mutta ennen niin hurjan näköinen 41-vuotias Rampage Jackson näytti nyt aika monta hampurilaista syöneeltä. Eikä siis sillä, eläkeellä on hyvä syödä hampurilaisia, mutta silloin ei kannata ehkä hypätä vielä työelämässä olevien kanssa samaan häkkiin. Ottelussa Fedor onnistui väläyttelemään entistä suuruuttaan, kun taas Rampage onnistui ajoittain väläyttelemään läsnäoloaan. Ei siis ihme, että Fedorin lyönnit pysäyttivätkin laiskanäköisen Quinton Jacksonin ensimmäisessä erässä ajassa 2.44.

1. Yuki Kondo vs. Akihiro Gono

Pancrase 305

Yuki Kondo kuuluu harvinaislaatuiseen vapaaottelijoiden joukkoon: hän on otellut yli sata ammattilaisottelua tämän hetkisen ottelulistan olessa 60-35-9. 44-vuotias Kondo voidaankin laskea japanialaisen vapaaottelun legendoihin ja hän on vuonna 1996 alkaneella urallaan kohdannut monia muita vapaaottelulegendoja kuten Wanderlei Silvan, Dan Hendersonin ja Renzo Gracien. Yhtälailla Japanin vapaaotteluscenen legendoihin kuuluva Akihiro Gono, 45, on otellut vain 68 kertaa (36-24-8), mutta on myös kohdannut monia legendoja kuten Maurício Ruan ja Chael Sonnenin. Tietenkin konkarit olivat jo ennen vuotta 2019 kerenneet kohtaamaan aiemminkin, ensimmäisen kohtaamisen tapahduttua jo joulukuussa 2001 Pancrase Proof 7 -tapahtumassa. Tällöin voittajaksi itsensä kampesi Yuki Kondo. Revanssi oli tiedossa 2006 legendaarisen Pride FC:n uuden vuoden tapahtumassa, tällä kertaa voittaja oli Gono. Siispä on varsin luonnollista, että kaksikko kohtasi vielä kolmannen kerran, toki lähes 18 vuotta ensimmäisen kohtaamisen jälkeen.

Pancrase 305 -tapahtumassa käydyn ottelun pituus oli ammattilaisvapaaottelulle epätyypillisesti kolme kertaa kolme minuuttia, mikä varmasti oli varsin hyvä ratkaisu, ottaen huomioon ottelijoiden iät ja kilometrit. Ottelu itsessään alkoi melko verkkaisesti Kondon hallitessa kehän keskustaa ja Gonon kierrellessä ulkoreunaa, mutta melko yllättäen vanhojen sotaratsujen tahti vain kiihtyi ottelun loppua kohden. Kolmannessa erässä Gono otti kaksi osumaa niin sanotusti kiville ja Kondon silmäkulman alle aukesi verta vuotava vekki, mutta nämä eivät kuitenkaan pahemmin ottelun kulkua hidastaneet, vaan Kondo ja Gono näytti nuoremmilleen, miten sedätkin jaksaa heilua, vaikka liike ei enää niin terävää ollutkaan. Lopulta trilogia saatiin päätökseen täyden kolmen erän jälkeen ja voittajaksi julistettiin Yuki Kondo yksimielisellä tuomareiden päätöksellä.

Erikoisbonus

Suomalaisillekin vapaaottelufaneille tuttu Marius Mazulis otteli ensimmäisen ottelunsa jo vuonna 1997. 2019 kesällä hän kohtasi hollantilaisen 46-vuotiaan vapaaottelukonkari Marc Duncanin Fight Club Den Haag -tapahtumassa. Ottelun voit katsoa alta.

Teksti: Matti Hirvonen
Kuva: Bellator MMA

Virkailija Matti Hirvonen

Check Also

Virallinen Lista: TOP5 absurdeimmat MMA-matsit

Virallinen Lista on kiistämätön Totuus mistä tahansa kamppailulajeihin liittyvästä – tai liittymättömästä – asiasta, ilmiöstä …