KSW-aloituspakkaus – MMA-turistin pikaopas Euroopan värikkäimpään huippuorganisaatioon

Vaikutuin kovasti nähtyäni KSW-tapahtumia Viaplaylta pari vuotta sitten. Vakuutuin niin paljon, että päätin joulun alla lähteä katsomaan KSW 37 -iltaa Krakovaan. Yleisöä oli Tauron Arenalla noin 18 000 ihmistä ja tunnelma oli huumaava! Siksi suosittelen lähtemään vapaaottelumatkalle Puolaan, tässä MMA-turistille pieni KSW MMA -opas.

KSW MMA
KSW-tapahtumat tarjoavat jatkuvasti eurooppalaisen tason huippuotteluita. Kuva: KSW MMA.

Viaplay ei ole enää KSW-iltoja näyttänyt, sillä KSW siirtyi omaan maksulliseen verkkopalveluunsa. KSW TV on siis nykyään ainoa keino seurata iltoja, ellei halua Puolaan matkustaa. Tätäkin vaihtoehtoa voi suositella lämpimästi! Koska ottelut käydään Euroopassa, katseluaika on suomalaisittain hyvä. Sinulla on 72 tuntia aikaa katsella ostamaasi otteluiltaa. Normaalisti otteluillat maksavat kymmenen euroa.

Kehäkuuluttaja puhuu aina englantia ja tv-katsojalla on valittavissa joko puolan- tai englanninkielinen kommentaattoritiimi. Jos valitset englannin, kaikki puolankieliset haastatteluosuudet käännetään ja dubataan englanniksi. Varsinainen otteluselostus on sen sijaan aivan timanttia. Chris Hoekstra ja Will Vanders ovat varsinaisia vapaaottelun Mertarantoja.

Pienellä hinnalla saa siis varsin toimivan vapaaotteluillan hyvään katseluaikaan. Pienemmät otteluillat pikkukaupungeissa maksavat vain viisi euroa striimattuina. Myös tällaiset harvinaisemmat pikkuillat selostetaan englanniksi.

KSW:n tuomarointi on mielestäni laadukasta. Totta kai jokaisessa organisaatiossa tapahtuu keskustelua herättäviä tuomioita, mutta pääosin KSW:n illat ovat suomalaiseenkin makuun reiluja. Kehätuomareina häärii muista isoista organisaatioista tuttuja tuomareita, kuten Marc Goddard ja Rich Mitchell.

Jos yhtään pidät Euroopassa matkustelemisesta, paikan päälle meneminen on hieno vaihtoehto. KSW-areenalla on helppoa viihtyä mahtavien valojen ja isojen videonäyttöjen loisteessa, kun 15 000-päinen yleisö laulaa kuorossa, huutaa ja mylvii. Kansainväliseen tapaan faneille on tietysti myös media workoutit, fanitapaamiset ja punnitustilaisuudet ennen varsinaista gaalaa.

KSW -illoissa riittää aina väriä ja eksotiikkaa. Kuva: KSW MMA.

Lennot Puolaan ovat edullisia. Isoimpiin kaupunkeihin ja takaisin pääsee alle 200 eurolla ja esimerkiksi Gdanskiin lentää Turusta muutamalla kympillä. Lisäksi olen testannut Puolan sisäistä lentoa LOT Polish Airlines -lentoyhtiön operoimana. Pienempiin kaupunkeihin ei välttämättä pääse lentäen, mutta paikalliset bussiyhtiöt kuljettavat mukavasti kaupungista toiseen, suomalaisittain vieläpä naurettavan halvalla ja nettiostot hoituvat englanniksi. Rautatieverkkokin on ilmeisesti kattava, mutta siihen en ole vielä reissuillani ehtinyt tutustua.

Jokaiselle lompakolle ja mieltymykselle sopiva majoitus löytyy Puolassa varmasti. Valittavana on isoimpien ja kalleimpien hotelliketjujen lisäksi hyviä ja edullisia pienempiä hotelleja. Kertaakaan ei ole hotelliyöpyminenkään mennyt penkin alle, vaikka olen majoittunut yleensä 32–48 euron hintaluokassa. Siihen hintaan saa kaikki eurooppalaisen perushotellin palvelut.

Takseista muutama sananen. Gdanskissa olen ollut todella tyytyväinen Neptun Taxiin. Kaikki kohdalleni osuneet kuljettajat ovat puhuneet englantia, eikä hinnoista ole tullut epäselvyyksiä. Olen myös hypännyt ”harmaaseen taksiin”, eli taksitolpilta löytyy myös paljon autoja, joissa on kyllä taksikyltti katolla, mutta ei minkään firman tarroja. Tapanani on autoon mennessä kysyä, puhuuko kuski englantia ja kysyä sitten, paljonko maksaa haluamaani osoitteeseen.

Monesti olen saanut tällaisesta ”harmaasta taksista” koko reissun ajaksi luotettavan kuskin; olen saanut puhelinnumeron, johon soittaa ja kuski on tullut hakemaan pyytäessäni. Olen myös sopinut etukäteen kyytejä seuraavalle päivälle tiettyyn kellonaikaan tiettyyn osoitteeseen.

Lippujen hinnat KSW-tapahtumiin ovat noin 16–600 euroa. Liput saa vaivatta eBilet.pl-sivustolta, jossa voi asioida englanniksi ja lipun voi ostaa tekemättä asiakastiliä. Istumapaikan pääsee etukäteen valitsemaan areenan penkkikartalta. Maksaminen tapahtuu kortilla. Kun valitset ”home ticket”, päälle ei tule mitään kuluja ja voit tulostaa lipun itse.

Isoimmat kaupungit ovat matkailuun varmoja valintoja. Pienemmille paikkakunnille kannattaa varata hieman enemmän seikkailumieltä mukaan. Ainakin tällainen keski-ikäinen, harmaavarpusen ulkomuodon omaava naisihminen matkustelee ja pärjää Puolassa aivan hyvin yksinkin.

Kannattaa kuitenkin pitää järki päässä, niinkuin kaikkialla muuallakin matkustellessa. Puolalaiset ovat isänmaallinen ja urheiluhullu kansa, joten esimerkiksi väärän joukkueen paita tai väärä ihonväri saattaa joissakin tapauksissa kerätä kiusallista huomiota, varsinkin urheilutapahtumissa, kun tunteet käyvät muutenkin kuumina. Yleisesti ottaen olen kuitenkin tavannut ystävällisiä ja avuliaita ihmisiä.

Seikkailuja ja kommelluksia minulla on Puolasta vapaaottelureissuilta reppukaupalla, mutta jätetään ne toiseen kertaan!

Teksti: Katja Vironen
Kuvat: KSW MMA

Virkailija Jyrki Nurminen

Check Also

CAGE 52 – Liveseuranta

Edellisestä olikin vierähtänyt aikaa! Edellisen kerran Helsingin Kulttuuritalolla oteltiin 10.10.2020 ja silloinkin paikan päälle oli …