Vielä on kesää jäljellä! Helsingissä thainyrkkeillään rannalla

Thainyrkkeilyn syyskausi käynnistyy kotimaassa perjantaina Helsingin The Hietsu Parkissa iskettävässä Muay Thai by the Beach -tapahtumassa. Illan promoottorina toimii Suomen kokenein thainyrkkeilijä ja helsinkiläisen Muay Tribe -salin päävalmentaja Antero Hynynen sekä thaimaalaiset Prasong ”Pai” Jongsungnern ja Eefinlan Bamboo.

Kristoffer Björkskog esiintyy taas helsinkiläisyleisön edessä.
Kuva: Teemu Siikarla.

Illassa nähdään yhteensä neljä ammattilaisottelua ja 12 amatööriottelua. Ottelukortille on valittu erityisesti nuoria ja nousevia tähtiä, joilla on voitonnälkää ja halua esittää yleisön kannalta viihdyttävää ottelemista. Kyseessä on lisäksi Suomessa poikkeuksellisesti ulkoilmatapahtumasta.

”Ulkoilmatapahtuma oli itseasiassa Pain idea. Yhteisen tutun kautta saatiin yhteys The Hietsu Parkiin, joka innostui ajatuksesta. Siitä se sitten lähti liikkeelle. Haluttiin vähän hakea samanlaista fiilistä kuin Thaimaan temppeliottelutapahtumissa on, jotka ovat hyvin usein juuri ulkoilmatapahtumia. Minkälainen sää saadaan, tuo toki oman jännityksensä tapahtuman järjestämiseen”, Hynynen taustoittaa.

Illan pääotteluna nähdään kutkuttava uusintaottelu espoolaisen Kristoffer ”Krasti” Björkskogin (kuvassa) ja Kokkolassa omaa Kru Yap Muay Thai -saliaan pyörittävän Payaknoi Por Samranchain eli Payapin välilä. Kaksikko kohtasi viime syksynä WMC Muay Thai Galassa ja silloin voiton vei kokkolalais-thaimaalainen. Nuori Björkskog on kuitenkin harjoitellut vajaan vuoden kovasti ja leirittäytynyt pitkään Thaimaassa, joten revanssia haetaan nyt innolla.

”Lyhyesti sanottuna tässä matsissa on fysiikka ja taito vastaan kokemus ja taito. Krasti on omaa kokemustaustaansa vasten osoittanut olevansa taitava ja sinnikäs ottelija. Payap on taas vanha tekijä, jolla on varmasti yllätyksiä takataskussa. Viime kohtaaminen oli jo hieno kamppailu. Silloin tosin Krasti antoi hetkellisesti Payapin yllättää itsensä kyynärpäällä ottelun keskivaiheilla, jonka jälkeen hänellä oli kiire kääntää ottelu hallintaansa. Tällä kertaa saadaan taistosta varmasti vielä värikkäämpi”, promoottori arvioi.

Illan toisessa pääottelussa nähdään helsinkiläinen Niko Korventaus, jonka edellinen esitys Helsingin King of Kings -tapahtumassa päättyi hienoon taisteluvoittoon. Tällä kertaa Korventausta vastaan asettuu venäläinen Jevgeni Husnudinov.

”Niko Korventaus on uusi nouseva ottelijan alku. Mitä miehen otteista tiedän, hän on varmasti valmistautunut hyvin ja hänen tekemisestään on aina näkynyt vahva voiton nälkä. Otteet ovat ajoittain vielä vähän innokkaita, mutta se on normaalia ja selvästi ollaan oikeilla raiteilla. Jevgeni Husnudinov on ottelijana kokeneempi, mutta ehkä hieman hidas syttymään, joten kolmieräinen matsi on tässä kohtaa Nikolle etu. Ei siis mikään mahdoton vastus, mutta jos osaa hyödyntää kokemusetunsa ottelusta tulee Nikolle hyvin haastava”, Hynynen ennakoi.

Kotimaisen huipputason ammattilaisotteluiden lisäksi illassa nähdään todella laaja ja monipuolinen kattaus amatöörithainyrkkeilyä. Varsinaisen ”kansan pääottelun” löytäminen näistä on haastavaa.

”Kansainväliset ottelut toki kiinnostavat ja sitten muutamia nostoja myös kotimaisista kohtaamisista. Kokenut ja ottelijana sinnikäs thainyrkkeilijä Sari Levänen kohtaa potkunyrkkeilypohjalta ponnistavan Hanna-Riikka Hartikaisen, joka on potkunyrkkeilyssä saavuttanut SM-kullan ohella muita arvokisamitaleja. Hanna-Riikan harjoitusohjelmaan kuuluu myös Thaimaassa harjoittelu. Tästä tulee varmaan kiinnostava tyylien kohtaaminen, kun kaksi naista ottavat toisistaan mittaa.”

”Meillä on mukana myös yksi junioreiden matsi, jossa Deo Phetsangkhatin poika Peerayut kohtaa Cristian Heikkilän. Kaverit ovat jo kerran kohdanneet ja silloin Peerayut vei pistevoiton. Nyt Cristian lähtee hakemaan revanssia. On yleensäkin mielenkiintoista nähdä, millä tasolla tällä hetkellä mennään junioriotteluissa ja tästä matsista saa varmasti hyvää viitettä sen osalta. Lisäksi meillä on mukana myös yksi raskassarjalaisten kohtaaminen, jossa Lauri Kreitsman kohtaa Aki Niemen. Kaverit ovat vielä kokemattomia mutta isojen miesten ottelut monesti ovat jännittäviä kun yksi isku voi muutta koko pelin.”

”Totta kai minua kiinnostaa myös nähdä miten Muay Triben Ebrahim Rhezai selviää ottelustaan isompaa Crestin Alexander Parmaa vastaan. Viimeksi kun Ebrahim kohtasi isomman vastuksen, ottelusta tuli pistetappio. Nyt kiinnostaa alkaako salilla tehty työ tuon ottelun jälkeen näkymään kehässä”, Antero Hynynen ennakoi perjantain otteluiltaa.

Muay Thai by the Beach -tapahtuma on lajissaan ensimmäinen, eikä ulkoilmatapahtumia ole Suomessa viime vuosina paljonkaan järjestetty. Jatkosuunnitelmia ei ole lyöty lukkoon, mutta lajiväen toiveissa tietysti on, että jatkoa seuraisi.

”Totta kai toiveena on, että kaikki menee hyvin ja ihmiset sekä ottelijat tykkäävät tapahtuman annista. Joka tapauksessa kesä alkaa olla ohi ja jos seuraava tapahtuma tulee, se on vasta ensi kesänä. Nyt kokeillaan miten tämä kuvio toimii ulkona ja otetaan opiksi. Jos ei ihan pieleen mene, kokeillaan myöhemmin uudestaan vähän viisampina”, Hynynen antaa toiveita tulevasta.

Ottelut alkavat Park Hietsussa perjantaina klo 16 ja tapahtuma kestää klo 22 asti. Koko ottelukortin näet tästä.

Teksti: Antti Sariola
Kuva: Teemu Siikarla

Virkailija Jani Mesikämmen

Check Also

CAGE 52 – Liveseuranta

Edellisestä olikin vierähtänyt aikaa! Edellisen kerran Helsingin Kulttuuritalolla oteltiin 10.10.2020 ja silloinkin paikan päälle oli …