Edis Tatli törmäsi rajoihinsa New Yorkissa

Edis Tatlin taidot ja itseluottamus eivät riitä lauantaina nähdyllä tasolla, kirjoittaa Jaakko Dahlbacka.

Kokoetu ei auttanut Edis tatlia kehässä. Kuva: Top Rank.

Edis Tatli oli lauantai-iltana uransa käännekohdassa New Yorkissa. Ottelu Teofimo Lopezia vastaan Madison Square Gardenin kehässä olisi parhaimmillaan voinut avata ovia aina MM-titteliotteluun asti. Tämä sauma jäi kuitenkin käyttämättä.

Lopezin yksipuolisen näytöksen jälkeen on syytä pohtia, missä määrin saumaa todella oli.

Ennakkoarvioissa kansainväliset asiantuntijat eivät mahdollisuuksia antaneet, tarkemmin ottaen Tatlille ei juuri suotu edes huomiota, hänen urotekonsa tv-tanssikilpailun voittajana toki huomioitiin. Amerikkalaisten silmin ottelussa oli kyse puhtaasti Lopezin uran rakentamisesta riittävän kunniallisen ja kokeneen vastustajan kustannuksella.

Tatlin turvallinen ja pikkunätti tekninen nyrkkeily piti oman maalin puhtaana reilut kolme erää. Neljännessä erässä kovalyöntinen Lopez päätti kokeilla toden teolla Tatlin suojauksen kestävyyttä. Tatlin puolustus ei kestänyt amerikkalaislupauksen teräviä iskusarjoja.

Ennen viidettä erää Lopezin kulmamiesten viesti ottelijalleen oli selvä: vastustaja on niittovalmista viljaa. Tatli yritti tauon jälkeen liikkua tunnustelevasti eteenpäin passiivisen suojautumisen sijaan, mutta kokeilu kääntyi äkkiä peruutteluksi. Ja yhtä äkkiä päättyi ottelu – Lopezin räjähtävä takimmainen suora pureutui viiltävästi helsinkiläisen kylkeen.

Iskun voima tyhjensi Tatlista viimeisetkin otteluhalut, eikä helsinkiläinen noussut kanveesista ennen luvunlaskun täyttymistä. Jos usko omaan voittoon olisi ollut horjumaton, hän olisi ehkä punnertanut itsensä pystyyn ajoissa.

Ottelu noudatti luultavasti melko tarkasti promoottorin ajattelemaa käsikirjoitusta, eikä Tatli ennakkopuheistaan huolimatta kyennyt juuri mitenkään uhkaamaan Lopezin hypejunan etenemistä. Suomalaisen voitto olisi ollut jymy-yllätys – toteutuakseen se olisi vaatinut aktiivisempaa ottelutaktiikkaa ja lyöntivoimaa, joka olisi herättänyt kunnioitusta Lopezissa.

Tatli ei yksinkertaisesti tuonut kehään mukanaan riittävän isoja työkaluja, ei henkisesti eikä fyysisesti.

Menestyksen kiitoradan sijaan Tatlin edessä aukeaa nyt toisenlaisia tilaisuuksia. Vaihtoehtona on palata Eurooppaan ottelemaan entisen kaltaisia koitoksia, toisaalta hän saattaa kiinnostaa isomman maailman ottelujärjestäjiä lauantain kaltaisessa roolissa eli uskottavana altavastaajana nuorten, nousevien tähtien nousukiidon tiellä. Niissä otteluissa voiton todennäköisyydet eivät nykyeväin ole kasvamaan päin.

Ammattinyrkkeilyn maailma näytti suomalaisille todellisen luonteensa tylysti. Edes korkean profiilin otteluissa ei läheskään aina ole kyse tasaväkisestä taistelusta, vaan kotikehän ottelijan uran rakentamisesta. Sama pätee tietysti Suomessa.

Pitkästä ja suomalaisittain menestyksekkäästä urasta huolimatta Tatli törmäsi karulla tavalla rajoihinsa. Niitä rajoja määrittävät oman tämän hetkisen osaamisen ulottuvuudet.

Jos ja kun kokeneen iskijän ura jatkuu, harjoittelu kaipaisi uusia tuulia. Urheilullisesti Tatlilla on yhä edellytyksiä pärjätä kansainvälissä kehissä. Viimeistään nyt on kuitenkin selvää, että harjoitusolosuhteiden ja sparrivastusten pitäisi olla korkeammalla tasolla, jos eteenpäin halutaan.

Teksti: Jaakko Dahlbacka
Kuva: Top Rank

Virkailija Jaakko Dahlbacka

Check Also

CAGE 52 – Liveseuranta

Edellisestä olikin vierähtänyt aikaa! Edellisen kerran Helsingin Kulttuuritalolla oteltiin 10.10.2020 ja silloinkin paikan päälle oli …