Virallinen lista: Top 5 kotimaiset eliittikamppailijat

Virallinen Lista on kiistämätön Totuus mistä tahansa kamppailulajeihin liittyvästä – tai liittymättömästä – asiasta, ilmiöstä tai henkilöjoukosta. Ammattilaisnyrkkeily ja -vapaaottelu kisaavat veljellisesti maailman hurjimman urheilulajin tittelistä. On olemassa kuitenkin pieni urheilijapopulaatio, joka on kunnostautunut kummassakin lajissa. Tilastoanalyytikko Matti Hirvonen listaa viisi kovinta suomalaista, jotka kuuluvat tähän atleettien eliittijoukkoon.

Timo-Juhani Hirvikangas on kunnostautunut monenlaisissa kehissä. Kuva: Teemu Siikarla.

Listan rajaaminen oli sinänsä helppoa, sillä tilastoidun historian valossa vain viisi suomalaista kamppailijaa täyttää kriteerit. Ryhmän sisäinen järjestys on äärivirallinen ja kiistämätön.

5. Jukka Saarinen (MMA 1-0-0, nyrkkeily 1-0-0)

Paremmin potkunyrkkeilijänä tunnettu Jukka Saarinen on listan meritoituneimpia kamppailijoita. Titteliluettelosta löytyy rasti esimerkiksi ammattilaisten Eurooopan mestarin kohdalta. Myös amatöörinyrkkeilystä on tullut SM-tason menestystä. Syy miksi Saarinen on tällä listalla alapäässä, johtuu hänen suppeista seikkailuistaan ammattinyrkkeilyn ja -vapaaottelun saralla, molemmista lajeista löytyy vain yksi ottelu.

4. Janne Rantanen (MMA 5-11-2, nyrkkeily 3-0-0)

Janne Rantasen vapaaottelu-ura alkoi jo vuonna 2002 Espoon kehähaiden järjestämissä ammattilaisvapaaottelun salikisoissa. Kyllä, ammattilaisvapaaottelun salikisoissa, ajat olivat toisenlaiset. Vapaaottelu-ura on tilastollisesti mollivoittoinen, mutta Rantanen muistetaan viihdyttävänä ottelijana ja ennen kaikkea luottohevosena, jolle soitettiin, kun tarvittiin pikapaikkaajaa. Ammattinyrkkeilyn pariin Rantanen siirtyi vuonna 2018 yhteisistä harrastuksista tutun Juho Tolppolan avustuksella. Tähän mennessä Rantsnen on nyrkkeillyt ammattilaissäännöin kolme kertaa, voittaen kaikki.

3. Mathias Klockars (MMA 6-1-0, nyrkkeily 5-1-0)

Vaasan lahja maailman kamppailulle vapaaotteli jo ammoisessa Vaasa Fight -promootiossa voittaen jopa NHB:n Suomen mestaruuden vuonna 2003. Vapaaottelu-ura jatkui heti perään 2008 Fight Festival 23 -tapahtumassa ja jatkui aina vuoteen 2010, jolloin Klockars siirtyi eläkkeelle tappion ja loukkaantumisten saattelemana. Ennen maineikasta vapaaottelu-uraa Klockars ehti otella kuusi ammattinyrkkeilykoitosta vuosina 2001–2003, häviten ainoastaan kertaalleen. Ja ettei touhu kävisi liian vaatimattomaksi, on Klockars potkunyrkkeilyn MM-hopeamitalisti vuodelta 1997.

2. Tony Halme (MMA 0-4-0, nyrkkeily 13-6-0)

Edesmenneen Tony Halmeen kamppailuosaamisesta voi olla montaa mieltä, mutta herra on kiistatta tunnetuin kamppailija tällä listalla. Vaikka vapaaottelu-uralle ei mahdukaan yhtään voittoa, Halme oli tiettävästi ensimmäinen suomalainen ammattilaisvapaaottelija ja ensimmäinen pohjoismaalainen UFC:ssä. Nyrkkeilyn puolellakin Halmeen taitotasoa jaksetaan edelleen arvostella, mutta uran kolmeentoista voittoon mahtuu SM-tittelivyö ja voitto entisestä maailmanmestarista Iran Barkleysta.

1. Timo-Juhani Hirvikangas (MMA 11-3-0, nyrkkeily 7-1-0)

Niin kuin moni muukin tällä listalla, ”Tipi” Hirvikangaskin on old school -henkinen multikamppailija. Meriittilistalta löytyy nyrkkeilyn ja vapaaottelun lisäksi muun muassa kolme lukkopainin EM-kultaa. Vapaaottelun saralla hän on joukoin kokenein ja menestynein ja vaikka vapaaottelurintamalla onkin ollut hiljaista, pystyisi mies tarjoamaan edelleen kovan vastuksen kenelle tahansa kääpiösarjan vastustajalle. Vapaaotteluvastusten vähyyden vuoksi, Hirvikangas on pitänyt ottelutuntumaa yllä ammattinyrkkeilemällä. Ainoa tappio on tullut shakkinyrkkeilyn maailmanmestari Sakari Lähderinteelle.

Teksti: Matti Hirvonen
Kuva:
Teemu Siikarla

Virkailija Matti Hirvonen

Check Also

CAGE 52 – Liveseuranta

Edellisestä olikin vierähtänyt aikaa! Edellisen kerran Helsingin Kulttuuritalolla oteltiin 10.10.2020 ja silloinkin paikan päälle oli …

One comment

  1. Tämän listan edellytykset ei täyty, mutta erikoismaininta Tuukka Repo joka voitti Shakkinyrkkeilyn maailmanmestarin ja entisen ammattinyrkkeilijän Sakari Lähderinteen viimebsyksynä. Suomen nyrkkeilyeliittiin kuuluvien sparrikavereiden mukaan edellytykset on kovat myös nekkailurintamalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *