Niittokoneen kyydissä – Aleksi Mäntykiven matkassa vastustajaa kaatamassa

Vapaaottelu alkaa olla monelle lajina jo tuttu, mutta aniharva pääsee kurkistamaan mitä tapahtuu kulissien takana otteluillan aikana. Nyt on sinun vuorosi.

Aleksi Mäntykivi Cage 46
Alkuillasta takahuoneessa on rento tunnelma tuttujen kesken. Kuva: Jarno Nurminen.

Kello on 17.30 ja aikaa otteluillan alkuun on puoli tuntia. Punaisen kulman, eli paikallisten ottelijoiden, pukuhuoneessa on iloinen tunnelma, mutta samalla aistittavissa on myös hieman hermostunutta latautuneisuutta. Illan neljännessä ottelussa ottelevan Aleksi Savolaisen kädet on jo teipattu, mutta Aleksi Mäntykiven työvälineet ovat vielä vailla valmentaja Jaakko Dahlbackan viimeistä voitelua.

Mäntykivi tekee tänä iltana yhden ottelun mittaisen paluun kotimaan kehiin. Omien sanojensa mukaan Mäntykivi ottelee nyt Suomessa, koska ajankohta oli hänelle paras mahdollinen. Edellisen kerran hänet nähtiin ottelemassa Cage Warriors -organisaation illassa Liverpoolissa. Hyvin alkanut ottelu sai dramaattisen käänteen, kun paikallinen tähti Jack Grant otti suomalaisesta voiton teknisellä tyrmäyksellä.

Se kaikki on nyt takana ja Mäntykivi on valmis palaamaan voittojen tielle brasilialaisen jujutsutaituri Guilherme Cadenan kustannuksella.

Mäntykiven tiimikaveri Savolainen häviää oman ottelunsa toisessa erässä kokenutta Roman Dikiä vastaan brutaalilla tavalla, kun Dik takoo matossa itseään suojaavaa Savolaista niin kauan, että tuomarin on keskeytettävä ottelu. Ottelijoiden turvallisuus ajaa kaiken muun edelle. Mäntykiven keskittymiseen näillä tapahtumilla ei kuitenkaan saa olla mitään vaikutusta, sillä hän kohtaa vaarallisen brasilialaisen pian.

Tyyntä ennen myrskyä

Juuri ennen ottelua tunnelma pukuhuoneessa on hyvin rauhallinen. Valmentaja ja ottelija käyvät vielä läpi perusasioita ja muutamia lyöntejä isketään hyvän vireystilan ylläpitämiseksi. Dahlbacka kertoo, että mitään uutta tai ihmeellistä ei tässä kohtaa enää tehdä, vaan toistetaan jo kauan sitten opittuja asioita.

Huippu-urheilussa rutiinin merkitys korostuu. Otteluillasta toiseen sama porukka on aina mukana, useimmiten vain se muuttuu, kenelle otteluhanskat milloinkin teipataan käteen.

Cage 46 Mäntykivi
Kädet teipattu ja valmiina sotaan. Kulissien takana valmistaudutaan illan koitokseen. Kuva: Jarno Nurminen.

Ennen ottelun alkua Mäntykivi toteaa tiimilleen, että olisi hienoa lopettaa ottelu alapotkulla. Nuo sanat jäävät mieleeni, koska vapaaottelussa ottelun lopettaminen alapotkuin on harvinaista. Toisaalta Mäntykivi on kovien lyöntiensä lisäksi tunnettu viikatemaisista potkuistaan vihollisen jalkoihin.

Pian toimitsija tulee valmistelualueelle johtavalle käytävälle ja kertoo, että ottelun alkuun on noin neljä minuuttia. Vaikka se ei näy päälle päin, ilmassa voi aistia ottelijoiden virittävän kaikkia aistejaan äärimmilleen. Molempien ottelijoiden katseesta näkee täydellisen keskittymisen.

Edessä oleviin minuutteihin kiteytyy kuukausien valmistautuminen ja kova työ – pahimmassa tapauksessa se kaikki voi valua hiekan lailla läpi sormien jo heti ensimmäisen iskun osuessa. Toisen on hävittävä.

Cage 46
Häkissä vapaaottelija on yksin, mutta koko tiimin panos tarvitaan onnistuneeseen lopputulokseen.
Kuva: Jarno Nurminen.

Totuuden hetki

Ottelu alkaa ja Cadena rynnistää päälle höyryveturin lailla. Näyttää siltä, että vierasottelija on päättänyt laittaa kaiken peliin heti ottelun ensimmäisessä erässä. Mäntykivi vastaa tuleen tulella ja onnistuu puolustamaan vastustajan alasvientiyritykset hyvin.

Erän lopulla vastustaja saa kuitenkin Mäntykiven kädestä otteen kiinni ja lähtee raivoisasti suoristamaan suomalaisottelijan kättä yrittäen katkaista sen suoralla käsilukolla. Mäntykivi kuuntelee kulmamiestensä ohjeita, laittaa kaiken painonsa brasilialaisen päälle ja saa puolustettua vaarallisen näköinen tilanteen hieman ennen erän loppua.

Toisessa erässä brasilialaisen peli on nopeasti pelattu, kun Mäntykivi alkaa sivaltaa viikatemaisia alapotkujaan vastustajansa reiteen. Brasilialainen lyyhistyy kertaalleen alapotkun voimasta, mutta nousee pian ylös. Mäntykivi haistaa veren, tekee väliin yläpotkun kohti Cadenan päätä ja potkaisee jälleen jo pehmitettyyn kohtaan brasilialaisen reidessä.

Potkun voima on liikaa brasilialaiselle ja tämä käpertyy uudestaan potkun voimasta häkin lattialle. Mäntykiven vaarallinen ase on aiheuttanut sellaista tuhoa, ettei brasilialainen halua enää nousta, vaan tuomari keskeyttää ottelun ja julistaa pian Mäntykiven voittajaksi teknisellä tyrmäyksellä.

Cage 46 Mäntykivi
Mäntykiven potkut ratkaisivat ottelun lopullisesti. Alapotkujen tekemä tuho oli liikaa brasilialaiselle. Kuva: Jarno Nurminen.

Ottelun jälkeen kehäkuuluttaja haastattelee Mäntykiveä. Voittaja osoittaa yleisölle hauistaan sanoen ”Näettekö tämän? Se käsi ei ollut lähelläkään suoristua!” Haastattelun päätteeksi Mäntykivi ojentaa mukanaan olleen lippalakin yleisöstä häkin viereen nouseelle fanille, jolle tästä illasta tulee ikimuistoinen.

Keskustelen vielä ottelun jälkeen vakuuttavan voiton ottaneen Mäntykiven kanssa. Hän ei itse ole suoritukseensa erityisen tyytyväinen, vaan näkee ottelussa paljon parannettavaa.

”Ensimmäisessä erässä peruuttelin liikaa. Vaikka kaveri ei juuri mitään saanutkaan aikaan rynnistyksellään ja kauhomisellaan, se sai minut näyttämään huonolta. Olisi pitänyt saada tehtyä enemmän sivuttaisliikettä ja lyödä vastaan. Ensimmäisessä erässä osuin kerran kunnolla vastaan lyödessäni”.

Niinhän sitä sanotaan, tyytyväisyys tappaa kehityksen.

Voitto oli Mäntykivelle tärkeä, sillä vapaaottelumaailman armottomassa bisneksessä viimeisin ottelusi on kirkkain käyntikorttisi. Tällä voitolla Mäntykivi kirjautti itselleen ammattilaisuransa kahdennentoista voittonsa (12-5-0).

Suomessa häntä tuskin nähdään pitkään aikaan, mutta otteleminen Helsingissä kannatti monellakin tapaa. Mäntykivi lupasi Kamppailuviraston taannoisessa haastattelussa olla tässä ottelussa ”helvetin väkivaltainen”. Kulttuuritalolla paikalla ollut yleisö luultavasti allekirjoittaa lupauksen lunastetuksi.

Missä ja milloin Mäntykivi ottelee seuraavaksi jää vielä arvailujen varaan. Tästä on kuitenkin hyvä jatkaa matkaa kohti vapaaottelumaailman huippua.

Cage 46 Mäntykivi
Kun häkissä on kirjaimellisesti kaikki pelissä, niin tunteenpurkaus on myös sen mukainen voiton hetkellä. Kuva: Jarno Nurminen.

Teksti: Jyrki Nurminen
Kuvat: Jarno Nurminen

Virkailija Jyrki Nurminen

Check Also

CAGE 52 – Liveseuranta

Edellisestä olikin vierähtänyt aikaa! Edellisen kerran Helsingin Kulttuuritalolla oteltiin 10.10.2020 ja silloinkin paikan päälle oli …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *