CAGE 46 – Viralliset otteluanalyysit ja tunnelmat Kulttuuritalolta

Vuoden ensimmäinen ja omassa järjestyksessään 46. CAGE-promootion ammattilaisvapaaotteluiltama oteltiin Helsingin Kulttuuritalolla. Virastomestari Jyrki Nurmisen tapahtumaennakko luettavissa täältä.

Ilta oli totuttuun tapaan muutamia hajapaikkoja lukuun ottamatta loppuunmyyty ja tunnelma myös sen mukainen. Kortille oli mahdutettu kaikkiaan kahdeksan ottelua, joista peräti neljässä kotimainen ottelija sai vastaansa bralisialaisen kamppailijan.

Otteluiden kuvaukset ja tulokset luettavissa alta.

65,8 kg Ville Mankinen vs. Sten Saaremäe, EST

Illan ensimmäisessä kamppailussa Ville Mankinen sai vastaansa etelänaapuriamme edustavan, Sten Saaremäen.

Mankinen on erän alkuun hieman altavastaajana, mutta pääsee nopeasti mukaan kamppailuun. Iskuja vaihdetaan aktiivisesti ja molemmat saavat oman osansa osumista. Erää on jäljellä reilu minuutti, kun Saaremäe saa muutaman kovan iskun perille, mutta Mankinen selviää vyörytyksestä. Virolainen vie kuitenkin erän itselleen.

Vauhdikas ensimmäinen erä on vaatinut veronsa molemmilta ja vauhti on toisessa erässä selvästi rauhallisempi. Erän alku vietetään häkin laitaa vasten pystypainin merkeissä. Kolmen minuutin kohdilla Mankinen saa yllätettyä vastustajansa kovalla kyynärpääosumalla, mutta Saaremäe kestää. Erän viimeisellä minuutilla Saaremäe vie ottelun ensimmäistä kertaa mattoon, mutta ei ratkaisua ei suuntaan tai toiseen ehdi tapahtua.

Kolmanteen erään lähdettäessä tilanne on tasainen ja molemmilla on mahdollisuudet viedä ottelu nimiinsä. Erän puolivälin paikkeilla Mankinen saa vietyä ottelun mattoon ja pääsee kierähtämään selkään. Saaremäe kuitenkin pääsee nopeasti ylös ja vie itse taas ottelun alas. Loppuerä käydään mattokamppailua Saaremäen hakiessa selästä kuristusta, mutta Mankinen saa pidettyä kuristukset löysällä.

Voittaja: Sten Saaremäe, kaikin tuomariäänin.

61,2 kg Tuomas Grönvall vs. Renato Vidovic, SWE

Illan toiseenkin otteluun, vastustaja oli löydetty läheltä, kun Tuomas Grönvall kohtasi ruotsalaisen Renato Vidovicin. Ensimmäiset pari minuuttia mennään pystyssä, ottelijoiden tunnustellessa toisiaan. Grönvall tekee ratkaisun ja hyökkää Vidovicin jalkoihin ja onnistuu alasviennissä päätyen guardiin. Ruotsalainen puolustaa taitavasti selällään, eikä Grönvall pääse kunnon positioon. Molemmilla on ensimmäisessä erässä paikkansa, mutta Grönvall on hienoisesti niskan päällä.

Toinen erä käynnistyy rivakammin ja täysi meno on päällä heti alusta asti. Vidovic yrittää iskeä ja Grönvall hyökkää jalkoihin. Hetken näyttä siltä, että Vidovic saa taisteltua itsensä pystyyn, mutta Grönvall saa kiinni vastustajansa kaulasta. Vidovic rimpuilee, mutta Grönvall pitää päättäväisesti kiinni. Ote pitää ja kiristyy. Lopulta ruotsalaisella ei ole muuta mahdollisuutta, kun taputtaa itsensä tappioon.

Voittaja: Tuomas Grönvall, 2. erässä ajalla 1:45 giljotiinikuristuksella.

83,9 kg Jesse Urholin vs. Vojtech Garba, CZE

Illan kolmannessa ottelussa, ammattilaisurallaan voittamaton Jesse Urholin kohtasi Tsekin tasavaltaa edustavan Vojtech Garban. Garba lähtee lyömään ahkerasti ja Urholin tekee oikean ratkaisun viemällä heti ottelun omalle vahvuusalueelleen mattoon. Urholin kontrolloi vastustajaansa tyylikkäästi ja toteuttaa kulman ohjeistusta tehokkaasti. Urholin kiipeää mountiin ja Garba yrittää pyörähtää pois alta. Urholin kuitenkin käyttää tilaisuuden hyväkseen ja saa lähtee hakemaan triangelia. Ote on kova ja vastustajan rimpuilusta huolimatta, porilainen saa otteen kiristymään. Hetken Garba saa sinniteltyä, mutta lopulta hän on pakotettu luovuttamaan.

Voittaja: Jesse Urholin, 1. erässä ajassa 4:02, triangelikuristuksella.

74 kg Aleksi Savolainen vs. Roman Dik, CZE

Illan neljännessä ottelussa Aleksi Savolainen kohtasi Tsekin tasavaltaa edustavan Roman Dikin. Ottelun ensimmäiset pari minuuttia mennään vaihtelevaa pystyottelua, mutta sitten Savolainen vie ottelun mattoon. Savolainen pääsee guardiin ja pääsee iskemään monesta suunnasta. Dik yllättää Savolaisen ja pääsee yrittämään käsilukkoa ja onkin hyvin lähellä onnistua. Savolainen hallitsee mattovoittoista ensimmäistä erää.

Toinen erä käynnistää vauhdilla puolen minuutin kohdilla Dik kaataa Savolainen ja pääsee mountiin. Alkuun Savolainen saa puolustettua ja hetken näyttää siltä, että hän selviää tilanteesta, mutta lopulta tsekki saa kovan kyynärpääiskun perille. Savolaisen puolustus heikentyy huomattavasti ja kehätuomari on jo lähellä keskeyttää ottelun. Dik jatkaa kovaa moukarointia ja kehätuomarin on pakko keskeyttää ottelu.

Voittaja: Roman Dik,2. erässä ajassa 2:06, TKO.

58 kg Suvi Salmimies vs. Karoline Martins, BRA

Illan ainut naisottelijoiden välinen kamppailu käytiin Suvi Salmimiehen ja brasilialaisen Karoline Martinsin välillä. Salmimies aloittaa väkevästi ja lähtee vastustajaansa rohkeammin viemään ottelua eteen päin. Parin minuutin jälkeen Martins pääsee paremmin otteluun sisään. Salmimies kuitenkin onnistuu viemään ottelun mattoon. Martins sitoo, mutta Salmimies saa itsensä irti hyvään positioon. Salmimies vie ensimmäisen erän itselleen.

Salmimies vie ottelun minuutin jälkeen mattoon ja on jälleen omalla vahvuusalueellaan. Salmimies pääsee sivupositioon ja saa sidottua Martinsin kädet. Martins ei pääse irti ja Salmimies saa pidettyä dominointinsa vahvana. Osumia satelee, mutta lyönnit eivät ole kovin painavia, eikä tuomari keskeytä ottelua. Kolmanteen erään lähdetään Salmimiehen johtaessa eriä 2-0.

Salmimies osuu erän alussa vahvasti ja Martins on selkeästi altavastaajan roolissa. Salmimies vie ottelun mattoon, mutta alasviennin yhteydessä Martins saa otteen vastustajansa kaulasta. Salmimies ei pääse irti ja yrittää bodyslammilla saada Martinsin irti. Ote kuitenkin pitää ja giljotiini kiristyy. Salmimies ei reagoi tuomarin käskyihin ja tuomari toteaa Salmimiehen menettäneen tajuntansa ja keskeyttää ottelun.

Voittaja: Karoline Martins, 3. erässä ajassa 2:04, tuomarin keskeytyksellä giljotiinikuristuksesta.

77,1 kg Olli Santalahti vs. Rafael Da Silva Cordeiro, BRA

Turkulainen oli kovan paikan edessä kohdatessaan brasilialaisen Rafael Cordeiron. Santalahti saa ottelun mattoon heti erän alkuhetkillä ja päätyy guardiin. Santalahti hakee aktiivisesti parempaa positiota ja iskee aina tilanteen salliessa. Turkulainen ei anna vastustajalleen yhtään siimaa ja kierähtää selkään. Santalahti roikkuu Cordeiron selässä ja brassin onnistuu kierähtää ympäri guardiin. Santalahti pääsee ylös ja viimeiset sekunnit eivät tuo ratkaisua.

Toisen erän alusta kaksi minuuttia käydään pystykamppailua, kunnes Santalahti onnistuu alasviennissä.  Turkulainen pääsee guardiin ja saa iskettyä kohtalaisella intensiteetillä. Santalahti saa pidettyä vastustajansa matossa, mutta ei saa lyöntejä kunnolla perille asti. Cordeiro puolustaa hyvin ja onnistuu pitämään iskut maltillisina.

Ensimmäisen minuutin pystyottelun päätteeksi, Santalahti vie jälleen vastustajansa mattoon. Molemmat ottelijat ovat silmin nähden väsyneitä ja mattokamppailu meinaa mennä halailuksi. Santalahti pääsee kuitenkin kierähtämään selkään ja lähtee hakemaan takakuristusta. Kuristus jää kuitenkin yritykseksi ja ottelu menee täyteen aikaan.

Voittaja: Olli Santalahti, kaikin tuomariäänin.

74 kg Aleksi Mäntykivi vs, Guilherme Cadena, BRA

Illan toisessa pääottelussa Hard Knocks Helsinkiä edustava Aleksi Mäntykivi kohtasi brasilialaisen kokeneen Guilherme Cadenan. Cadena on Sherdogin mukaan otellut vuoden 2018 aikana peräti 14 ammattilaisottelua. Cadena aloittaakin aggressiivisesti ja käy heti Mäntykiven kimppuun. Helsinkiläinen ei kuitenkaan ole tilanteesta yllättynyt, vaan kykenee puolustamaan hyökkäysyritykset. Minuutin kohdilla Mäntykivi saa vietyä ottelun mattoon ja päätyy guardiin. Mäntykivi naputtelee guardista osumia. Cadena saa sidottua Mäntykiven käden, mutta ei saa lukkoa kiinni. Cadena yrittää vielä aggressiivisella hyökkäyksellä horjuttaa Mäntykiveä erän päätteeksi, mutta se ei tuota tulosta.

Cadena lähtee toiseen erään samalla sykkeellä, kun ensimmäiseenkin. Mäntykivi kuitenkin torjuu iskuyritykset ja iskee vastaan. Mäntykivi tiputtaa vastustajansa yläpotkulla, mutta tuomari nostattaa vielä ottelijan ylös. Hetken päästä Mäntykivi tarjoilee kovan alapotkun Cadenan sääreen, joka tiputtaa tämän toistamiseen lyhyen ajan sisällä. Cadena näyttää tuomarille, ettei kykene jatkamaan ja Mika Sinkkonen keskeyttää ottelun.

Voittaja: Aleksi Mäntykivi, 2. erässä ajassa 0:55, TKO (alapotku).

65,8 kg Edward Walls vs. Denis Silva, BRA

Illan pääottelussa MMA Lappeenrantaa/Team East Frontia edustava Edward Walls (8-2-0) kohtasi brasilian Denis Silvan (12-3-0). Wallsin vahvuudet olivat selvästi pystyottelussa, kun brassi taas tunnettiin erittäin kovana matto-ottelijana. Erän neljännelle minuutille asti mentiin ottelijoiden tarkkaillessa toisiaan, eikä kumpikaan lähtenyt aktiivisesti hyökkäämään. Erää on jäljellä minuutti, kun Silva ajaa Wallsin häkkiä vasten. Walls pitää kuitenkin itsensä pystyssä ja onnistuu sitomaan vastustajansa kädet. Kymmenen sekuntia on jäljellä, kun Silva onnistuu alasviennissä. Erä ehkä hienoisesti Wallsille.

Walls saa erän alkuun kovan alapotkun perille. Toinen eräkin on neljännelle minuutille asti tarkkailua, mutta Silva osuu painavalla lyönnillä Wallsia. Minuutti on jäljellä, kun Walls osuu kaksi kovaa lyöntiä peräkkäin. Silva saa jälleen erän loppuun alasviennin ja on erässä kokonaisuutena hieman vahvempi.

Viimeiseen erään lähdettäessä Walls osuu heti kovan suoran. Silva vastaa yläpotkulla, joka kuitenkin menee ohi. Walls pitää keskustaa hallinnassaan tarkoilla lyönneillä. Kolmen minuutin kohdalla brasilialainen saa komean alasviennin ja pääsee Wallsin selkään. Silvan positio ei ole erityisen hyvä, eikä hän saa lyönteihin voimaa, mutta Walls ei pääse liikkumaan pois Silvan sidonnasta. Sidonta ei tuo ratkaisua otteluun, vaan ratkaisu jää tuomareille.

Voittaja: Denis Silva, hajaäänituomiolla.

Teksti: Tuomas Piispanen

Kuva: Jarno Nurminen

Virkailija Tuomas Piispanen

Check Also

Eye vs Calvillo – historian heikoin UFC-pääottelu?

Ultimate Fighting Championshipin otteluillat jatkuvat tulevana viikonloppuna. Pienen mittakaavan Fight Night -tapahtuman pääottelussa iskevät yhteen Jessica Eye ja Cynthia …