Amatööri, ammattilainen… ollako vai eikö olla?

Jos sinulla on kovan ottelijan maine, kannattaa ehkä lopettaa, säästyt monelta vaivalta, arvelee virkailija Hirvonen.

Suomen pieniksi käyneillä markkinoilla otteluiden saaminen on käynyt toisinaan vaikeaksi jopa amatööriottelijoille. Kuva: Jani Mesikämmen.

Ennen oli paremmin, tai siis ihan muutama vuosi sitten. Sillon vapaaottelumme nuoret lupaukset, ollisantalahdet ja jambat nousivat ammattilaiskehiin monen kymmenen amatöörimatsin saattelemana. Ruotsissa kuulemma ottelijat kisaavat nykyäänkin pitkään amatööreinä ja keräilevät kottikärryllisen IMMAF-mitaleita ennen kuin hyppäävät ammattilaisiksi.

Kyllä heidän kelpaa. Näin pitäisi Suomessakin tehdä! Paitsi että kun aina ei voi.

Ensinnäkin salikisojen määrä on kai laskenut, vaikka meillä on sentään säännölliset MMA Cupit ja SM-kisat. Mut mitä tehdä, jos näihin ei saa matseja? Entä jos kisaajan maine on niin kova, ettei amatöörikehistä löydy vastustajia? Pääset ehkä matsaamaan SM-kisoissa ja jos rahaa on, pari kertaa vuodessa arvokisoissa.

Yritä siinä sitten pitää kiinni kisarutiineista.

Toki kaikkien osapuolten pitää välttää liian epätasaisia ottelupareja, mutta joku tolkku siinäkin voisi olla. Turha sitä listaa on kenenkään väkisin pitää tappiottomana. Siinä kärsii ainoastaan ottelija itse. Amatöörivapaaottelu on siinä mielessä ammattilaistouhuja armollisempaa, ettei ketään muuta kuin ottelijan lähipiiriä yleensä kiinnosta tappiot. Arvokisafinaalit ovat ylipäätään ainoita muistiin jääviä matseja.

Amatöörin ei tarvitse ajatella kuin ammattilaisen. Amatöörinä on hyvä koetella rajoja, vaikka sitten häviämällä.

Mutta mitä tehdä jos ei todellakaan saa matseja? Käytännössä pitää lopettaa tai siirtyä ammattilaiseksi. Suomessa ammattilaistapahtumissa on työnantajan markkinat, hyvin pienet sellaiset. Eli aloittelevan ammattilaisen ainoaksi mahdollisuudeksi saattaa jäädä lähtö ulkomaille ottelemaan.

Maailmalla kun sitteen saa pataan, kotikulmilla puhutaan, että olisi kannattanut kerätä vielä kokemusta amatöörinä.

Toisin sanoen, jos sinulla on kovan ottelijan maine, lopeta. Se saattaa jäädä kaivelemaan, mutta silloin välttyy monelta muulta mielipahalta. Homma nousuun.

Teksti: Matti Hirvonen
Kuva: Jani Mesikämmen

Virkailija Matti Hirvonen

Check Also

CAGE 52 – Liveseuranta

Edellisestä olikin vierähtänyt aikaa! Edellisen kerran Helsingin Kulttuuritalolla oteltiin 10.10.2020 ja silloinkin paikan päälle oli …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *