Maiju Suotama Carelia Fightin ykköstähti – Vuorimuori haluaa maailmalle

Otteleeko Maiju Suotama Suomen maaperällä enää syyskuun ensimmäisen päivän jälkeen? Kivenkova imatralainen aikoo antaa myrskyvaroituksen merten taa varmistaakseen paikkansa isoilla areenoilla.

Maiju Suotama Carelia Fight
Maiju Suotama haluaa seuraavaksi siirtyä ulkomaille. Kuva: Tommi Joutjärvi.

Maiju Suotama (8-3-0) on tämän kertaisen Carelia Fight -illan suurin vetonaula Imatralla. Perinteikäs tapahtuma on järjestyksessään 14. ja kattauksesta tekee poikkeuksellisen suuri määrä naisten otteluita. Suotamalle ilta on virastomestari Jyrki Nurmisen arvion mukaan todennäköisesti viimeinen näytönpaikka ennen kuin jokin merkittävä kansainvälinen organisaatio kiinnittää imatralaisen riveihinsä.

Kovin mahdollinen koitos kotiyleisön edessä

Tähdität Carelia Fight -pääottelua, vastaasi asettuu Lucrezia Ria (6-2-0). Miltä asema illan suurimpana nimenä tuntuu?
”Carelia Fight ja Imatra merkitsevät minulle juurevaa kamppailu-urheilun kulttuuriperintöä. Kaupungin pieneen väkilukuun (27 000) suhteutettuna seuramme on tuottanut ällistyttävästi kymmenittäin toinen toistaan huikeampia vapaaottelijoita muidenkin lajien kamppailu-urheilijoiden ohella. Tapahtuma on kyennyt läpi vaikeidenkin kausien tarjoilemaan tasokasta urheiluviihdettä. Carelia Fightilla on erityinen paikka sydämessä, ja yleisö on kaikessa heittäytyvyydessään Suomen parasta. On kunnia astella estradille pääottelussa ja haluan antaa yleisölle sitä urheiluviihdettä, minkä he ansaitsevat.”

Millaista vastustajaa odotat?
”Lucrezia Ria on amatöörien maailmanmestari ja menestynyt myös ammattilaisurallaan. Hän tulee koitokseemme neljän ottelun voittoputkessa ja on kovassa nosteessa. Hänen nälkäinen aggressiivinen tyylinsä sopii minulle erinomaisesti, ja tulemme tarjoilemaan yleisölle ilotulitusta.”

Mitkä ovat avaimet voittoon?
”Sielu, sydän ja rauha. Astelen häkkiin taistelijan sydämellä, ottelen mieluummin korkealla riskillä kuin varmistellen ja ennen kaikkea tyynen levollisena valmiina ottamaan vastaan kaiken mitä vapaaottelulla on tarjota.”

Miten valmistautuminen otteluun on sujunut?
”Lyhyessä ajassa olen tehnyt merkittäviä muutoksia. Viime vuoden lopulla asetin kriittisen tarkastelun alle kaiken tekemiseni. Olin ajautunut harhaluuloon, että harjoittelun ohjelmoinnissa olisi tolkkua, mutta jouduin myöntämään, etten ollut harjoitellut niin kuin pitäisi. Sen myöntäminen itselleni oli vapauttava ja puhdistava käänne. Suurin epäkohta oli ehtinyt muodostua kovan sparrin kohtuuttoman suureen määrään. Sen jälkeen rakensin muiden apua hyödyntäen harjoittelun osatekijät uudelleen. Mietin usein mentorini Mikko Rupposen johdattamana ”Mitä Rujo tekisi?”.

Kenen avulla olet harjoitteluasi muuttanut?
”Olen löytänyt tiimiini ihmiset, joiden kanssa näkemys harjoittelun ohjelmoinnista kohtaa ja harjoittelun tunnelma säilyy otollisena oppimiselle. Juuso Halme on auttanut minua paljon eteenpäin, fyysisten ominaisuuksien kehittämiseen innokkaasti suhtautuva aviomieheni Joni taas on apunani fysiikkaharjoittelun ohjelmoinnissa. Suuri avain uudelle tasolle pääsemisessä on ollut MMA Lappeenrannan Edward Walls. Edillä on maailmanluokan ottelijan ominaisuudet, ja sen lisäksi erinomaiset valmennukselliset taidot. Edin valmennuksessa oppiminen on tehnyt minusta teknisesti, taidollisesti sekä henkisesti valmiimman ottelijan.”

Maiju Suotama pitää Edward Wallsia (oik.) korvaamattomana apuna. Kuva: Maiju Suotaman oma kokoelma.

Ottelu käydään painoluokassa 59,5 kiloa. Mistä tämä johtuu?
”Painoraja on sovittu normaalia kääpiösarjaa alemmas, ja elimistöni reagoi vasteeseen todella hyvin. Tulevia matseja ajatellen koen olevani oivassa tilanteessa, sillä valittavana on useampi sopiva painoluokka.”

Katse kääntyy maailmalle

Moni odotti sinun ottelevan jo nyt Invicta FC:n tai UFC:n riveissä. Miten näet tilanteesi?
”Meillä oli tiedossa, että tarvitsen vielä yhden näytön kovasta tekijästä. Kevään aikana saimme loppusuoralle neuvotteluita kovan kaliiberin ottelijoita vastaan. Ne kuitenkin kariutuivat eri syistä; yhden vastustajan loukkaantumiseen, toisen vastustajan lähtöön TUF-tryoutiin ja kolmannen vastustajan peruttua kiinnityksen. Olen kuitenkin kyennyt kaiken aikaa säilyttämään positiivisen mielen. Tiedämme tiimini kanssa seuraavien siirtojen suunnan, eikä ole syytä turhautua.

Näen ottelemisen lähes rakkauteen verrattavissa olevana herkkyyttä vaativana kokonaisuutena – taiteena. Samat lainalaisuudet pätevät isoihin liigoihin pyrkimisessä, kaikki väkinäisyys on kuin pakottaisi jotakuta haulikolla uhaten vihille. Sen sijaan ylläpidän rentouden ja vapautan kehoni onnistumisiin matseissa.”

Mitä lauantain ottelu merkitsee urasi kannalta?
”Olen erityisen kiitollinen promootiolle kovasta vastustajasta. Tilanne on suorastaan onnekas, kun saan kovassa nosteessa olevan kovan tekijän Suomeen. Vakuuttavalla lopputuloksella teen merkittävän lausunnon maailmalle.”

Mikä on seuraava tavoitteesi?
”Taustajoukkojeni kanssa etenemme yhdessä kohti haasteita. Tavoitteeni on kehittyä ottelijana, nauttia tästä matkasta ja kyetä korvaamaan moninkertaisesti takaisin se palvelus, minkä tiimini ansaitsee.”

Missä Maiju Suotama ottelee seuraavaksi?
”Pomollani on useampiakin neuvotteluja parhaillaan käynnissä, joita arvatenkin käymme läpi matsin jälkeen. Sen voin paljastaa varmaksi, että seuraava ottelu on ulkomailla, mahdollisesti vihollisen vyöhykkeellä. Sekin asetelma sopii minulle täydellisesti.”

Haluaisitko otella vielä lisää tämän vuoden aikana?
”Tietenkin! Ja hyvin suurella todennäköisyydellä niin tapahtuu. Koen olevani tähän astisen elämäni paras ottelija edelleen kehittymässä kohti parempaa. Valitsemme seuraavan siirron suunnan heti matsin jälkeen.”

Carelia Fight 14 -tapahtuma otellaan Imatralla 1.syyskuuta. Illan muissa kamppailuissa nähdään muun muassa Eeva Siiskosen jäähyväisottelu, Veera Nykänen, Aleksi Savolainen ja Jani Ridasmaa sekä monia muita mielenkiintosia suomalaisnimiä.

Teksti: Jyrki Nurminen
Kuvat: Tommi  Joutjärvi, Maiju Suotaman oma kokoelma

Virkailija Jyrki Nurminen

Check Also

Bellator London: Kuinka suomalainen Kent Kauppinen oikein on?

Ylilyönti-podcastin videolla Bellator ottelija Kauppinen kertoo sukutaustastaan. Kuten nimestä voi päätellä, brittiläisen Bellator-ottelija Kent Kauppisen …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *