Vilma Viitanen vailla pelkoa nuorten MM-kehään

Vilma Viitanen, 17, nousee tällä viikolla arvokisakehään Budapestissa. Tähtäimenä Unkarissa on menestys alle 19-vuotiaiden MM-kilpailuissa.

Vilma Viitanen
Vilma Viitanen urakoi tällä viikolla MM-kehässä. Kuva: Jyrki Nurminen.

Viime vuoden keväällä alle 17-vuotiaiden EM-hopeaa voittanut nyrkkeilijä Vilma Viitanen on tällä viikolla lyhyen uransa kovimmassa paikassa, hän taistelee Budapestissä alle 19-vuotiaiden MM-turnauksessa. Viitasen mukaan lähtee hänen pitkäaikainen valmentajansa, Suomen Nyrkkeilyliiton päävalmentaja Jarkko Pitkänen. Kaksikkoa haastattelivat virastomestari Jyrki Nurminen sekä kaikkien alojen ekspertti Jaakko Dahlbacka.

Peloton on sana, joka määrittää Vilma Viitasta hyvin ottelijana. Samaa sanaa käyttää myös Pitkänen kuvaillessaan kasvattiaan. Kun nuorelta urheilijalta kysyy, miltä tuntuu nyt lähteä ottelemaan itseään vanhempia vastaan, vastaus tulee epäröimättä.

”Eihän sillä silleen ole merkitystä. Ihmisiä lyödään ja kannattaa lyödä itse enemmän kuin se toinen”, Vilma Viitanen linjaa.

Mikkelistä lähtöisin oleva Viitanen asuu ja opiskelee nykyään Tampereella, jossa hän harjoittelee Askar Sarsenbayevin ryhmässä. Viitanen kokee Sarsenbayevin ja Pitkäsen valmennusopin täydentävän toisiaan ja kehittävän häntä nyrkkeilijänä.

Kehityskohteistaan nuorena urheilijana Viitanen toteaa, että nopeutta ja voimaa on aina syytä kehittää lisää. Viitanen kuitenkin tiedostaa vahvuutensa nyrkkeilijänä.

”Minulla on hyvä pohja nyrkkeilyyn, olen harjoitellut niin kauan. Olen taitava, pystyn käyttämään kehässä omaa päätäni, enkä vain tee niin kuin minulle kulmasta sanotaan.”

Esikuvat lähellä, tavoitteet kirkkaana

Nuoren nyrkkeilijän elämään kuuluu urheilun lisäksi oleellisena osana myös opiskelu lukiossa. Valmentaja Pitkänen kertoo viime vuonna rajoittaneensa kasvattinsa harjoittelukertoja, koska pelkkiin päivittäisiin matkoihin salin ja kodin välillä kului pahimmillaan kaksi tuntia. Kokonaisrasitusta mitattaessa myös matkojen aiheuttama kuormitus on hyvä ottaa huomioon.

Tätä nykyä matka kotoa salille käy nopeasti, sillä Tampereelle muuttanut Viitanen asuu harjoituspaikkansa Nääshallin läheisyydessä.

17-vuotias lupaus saa Tampereella arvokasta nyrkkeilemisen mallia kokeneilta kollegoilta. Viitasen on mahdollista seurata sivusta, kun aikuisten maailmanmestaruuteen tähtäävät Mira Potkonen ja Elina Gustafsson hiovat taitojaan ja samalla oppia heidän harjoittelustaan.

”Kyllähän mä Miraa ja Ellua katson ylöspäin. Mä kunnioitan heitä paljon. Sitä miten ne tekee töitä, ja mitä ne on saavuttaneet”, Viitanen kertoo harjoitteluseurastaan.

Huippu-urheilu vaatii paljon, kuuluu eräs urheilupuheen peruskliseistä. Toki näin onkin, mutta Vilma Viitanen näkee asian myös toiselta kantilta. Hän ei tunnusta treenisalilla vietetyn ajan olevan pois muista tekemisistä nuoresta iästään huolimatta.

”Ei, ei. Jos mulla ei olisi nyrkkeilyä, en tietäisi mitä tekisin. Olen saanut nyrkkeilystä paljon ystäviä Suomesta ja ulkomailta ja samalla myös opiskelen. Käyn rauhassa lukion neljässä vuodessa ja sitten opiskelen ammattiin. Saa nähdä, milloin sitten alan kunnolla töitä tekemään.”

Kahvittelun ja kakun syönnin lomassa vakavoidutaan hetkeksi, kun puheeksi tulevat pidemmän aikavälin suunnitelmat. Valmentaja Pitkänen ja nyrkkeilijä itse vastaavat lähes yhteen ääneen tähtäimen olevan Pariisin vuoden 2024 kesäolympialaisissa. Tätä tavoitetta tarkastellaan välitavoitteiden ja ennalta sovittujen ajankohtien kautta, joista merkittävimpänä tällä hetkellä on vuosi 2020. Tällöin Viitasen on määrä valmistua koulusta.

Aiempaa urheilutaustaa hänellä on jalkapallosta, judosta ja yleisurheilusta, jota Viitanen harrasti 14-vuotiaaksi saakka. Nyrkkeilyn hän aloitti toisella luokalla ollessaan.

Tiivis valmennussuhde

Viitasen ja Pitkäsen valmennussuhde on kestänyt jo noin kahdeksan vuoden ajan. Haastattelijalle heidän henkilökemiastaan välittyy ehdoton luottamus ja mutkattomuus. Itse parivaljakko kuvailee välejään hieman toiseen tapaan.

”Se toimii hyvin. Miten sitä nyt sanoisi, meillä on yhtä huonot jutut”, Pitkänen tuumaa.

Viitanen naurahtaa valmentajansa kuvailulle ja jatkaa:

”Mun mielestä meillä on tosi hyvät välit. Jarkko on kasvattanut mut siihen, että pitää tehdä omia päätöksiä ja kuunnella itseään. Aina Jarkon idea ei ole paras, mutta luotan Jarkkoon ihan täysin.”

Jarkko Pitkänen selventää vielä valmennusfilosofiaansa.

”Olen aina kysellyt Vilmalta enemmän kuin kertonut. En halua, että Vilmasta tulee koira tai sellainen, että hän ei osaa toimia, jos ei jotain komentoa tule. Annan viitekehyksen ja hänellä on vapaus toteuttaa se omalla tavallaan”, Pitkänen toteaa.

Alle 19-vuotiaiden MM-kilpailut otellaan 21.–31. elokuuta Budapestissa. Vilma Viitanen kilpailee sarjassa alle 60 kiloa. Ensimmäiseksi hän saa vastaansa  Tšekin tasavallasta Natalie Polednikovan.

Teksti ja kuva: Jyrki Nurminen

Virkailija Jyrki Nurminen

Check Also

Bellator London: Kuinka suomalainen Kent Kauppinen oikein on?

Ylilyönti-podcastin videolla Bellator ottelija Kauppinen kertoo sukutaustastaan. Kuten nimestä voi päätellä, brittiläisen Bellator-ottelija Kent Kauppisen …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *