Usyk vai Gassiev? Muhammad Ali Trophy saa ensimmäisen voittajansa Moskovassa

Historian ensimmäinen Muhammad Ali Trophy -voittja selviää ottelussa Usyk vs. Gassiev. Kuva: World Boxing Super Series

Ammattinyrkkeily tarjoaa harvoin etukäteen tasaväkisiä ja mielenkiintoisia mestaruusotteluita. Siksi historian ensimmäinen World Boxing Super Series -finaali on seuraamisen arvoinen, kirjoittaa Jaakko Dahlbacka.

Lauantaina Moskovassa iskettävä alemman raskaansarjan World Boxing Super Seriesin finaali yhdistää neljän isoimman ammattinyrkkeilyliiton (WBO, WBA, WBC ja IBF) mestaruustittelin ja kaupan päälle voittajasta tulee ensimmäinen Muhammad Ali Trophyn voittaja. WBSS keräsi painoluokan neljä mestaria ja neljä haastajaa mukaan kahdeksan miehen turnaukseen kuluneen 12 kuukauden aikana. Lopputulemana on yksi kiistaton alemman raskaansarjan mestari.

Finaaliin tiensä ovat kahdella voitolla raivanneet Ukrainan Aleksandr Usyk (14-0) ja Venäjän Murat Gassiev (26-0). Monelle nyrkkeilytietäjälle parivaljakko oli jo ennakkoon ykkösvaihtoehto finaaliparista. WBO-mestarina turnaukseen lähtenyt Usyk raivasi tiensä finaaliin tyrmäysvoitolla Marco Huckista ja enemmistötuomiolla Mairis Biedrisiä vastaan. Pohjois-Ossetian karhu, IBF:n mestaruusvyötä hallinnoiva Gassiev puolestaan takoi tiensä kahdella keskeytysvoitolla. Ensimmäisellä kierroksella kaatui Krzysztof Włodarczyk ja semifinaalissa Yunier Dorticos.

Turnauksen edetessä kumpikin on lisännyt asusteisiinsa toisen mestaruusvyön, Usyk WBC-mestaruuden ja Gassiev WBA-tittelin – lauantaina ne kaikki siis päätyvät samaan osoitteeseen.

Usyk, 31, menestyi jo amatööriurallaan, jonka kruunuksi hän sai Lontoon olympialaisten kultamitalin. Maanmiehensä Vasyl Lomachenkon tavoin Usykin kulmauksesta löytyy kanadalainen nyrkkeilykonkari Russ Anber, joka on ollut auttamassa molempia entisiä amatöörejä ammattinyrkkeilyn karussa maailmassa. Usyk edelleen harjoittelee kotimaassaan tutussa ja turvallisessa olympiavalmennuskeskuksessa.

Vasta 24-vuotias Gassiev ei pitkään amatöörinä viihtynyt, mutta on otteluparista selkeästi kokeneempi ammattilaiskehissä. Gassiev on siirtänyt harjoittelunsa Yhdysvaltoihin Big Bear Lakelle, jossa tahtipuikkoa heiluttaa Gennady Golovkinin valmentajana tunnettu Abel Sanchez.

Usyk on vasenkätinen iskijä ja pari senttiä oikeakätistä Gassievia pidempi. Gassiev ei aiemmin ole ollut parhaimmillaan vasureita vastaan, joka näkyi muun muassa hajaäänivoitossa Denis Lebedeviä vastaan kaksi vuotta sitten. Nuoremman venäläisen kehityskäyrä Abel Sanchezin opeissa on kuitenkin ollut vahvasti nousujohteista ja Gassievin otteet ovat väkevöityneet entisestään turnauksen edetessä.

Kumpikin ottelija vannoo kovan itsekurin ja harjoittelun nimeen. Se näkyy molempien kyvyssä otella tarvittaessa täydet 12 erää pysyen vaarallisena viimeisille sekunneille asti. Ottelun lopputuleman kannalta Usykin taitava ja teknisempi nyrkkeily on haaste, johon Gassievin on löydettävä lääke, jos koko potin haluaa viedä.

Ennakkoon molemmilla urheilijoilla on realistinen ja tasaväkinen mahdollisuus voittoon. Juuri tätä ammattinyrkkeily eniten kaipaa!

World Boxing Super Seriesin ensimmäinen kausi huipentuu alkusyksystä käytävään ylemmän keskisarjan finaaliin, jossa iskevät George Grooves ja Callum Smith. Tämän jälkeen käynnistyy toinen kausi kahdessa uudessa painoluokassa.

Viaplay-verkkopalvelu näyttää lauantain finaalin suorana lähetyksenä.

Teksti: Jaakko Dahlbacka
Kuvat: World Boxing Super Series

Virkailija Jaakko Dahlbacka

Check Also

CAGE 52 – Liveseuranta

Edellisestä olikin vierähtänyt aikaa! Edellisen kerran Helsingin Kulttuuritalolla oteltiin 10.10.2020 ja silloinkin paikan päälle oli …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *